Den 1 april fick Runby torg i Upplands Väsby en ny ägare. Då köpte Sjödin fastigheter, med säte i Helsingborg, de två fastigheterna med butiker och lägenheter, inklusive själva torgytan, av Öresundsfortet. Sjödin äger sedan tidigare fastigheter i bland annat Timrå och Hudiksvall, men Runby torg blir första innehavet i Väsby.

– Vi tittade faktiskt på torget tidigare, men det passade inte för oss just då att köpa, säger Andreas Herszmann, vd på Sjödin fastigheter.

Vi träffas en småregnig förmiddag för att prata lite om torgets framtid.

– Vi har ju relativt nyligen tagit över och precis lagt in torget i vår förvaltning. Men visst har vi idéer och tankar om hur vi vill utveckla Runby torg.

De senaste tillskotten på torget är en krog, en tatueringsstudio och ett apotek. Andreas Herszmann ser även framför sig gym, skönhetssalong, eventuellt fler butiker och ett kafé.

– Vi vill skapa ett attraktivt torg där man verkligen vill tillbringa tid. Vi har engagerat en arkitektbyrå som börjat skissa på lite olika idéer.

Han vill utveckla ett bättre nyttjande av fastigheten.

– En tanke kan vara att bygga in torget mot Hagvägen med bostäder och butiker.

Fler lägenheter kan bli aktuellt, men för det behövs en ändring i detaljplanen.

– Tidigare ägare hade en påbörjad dialog med kommunen om att förändra detaljplanen. Får vi en ändring kan vi skapa möjligheten till ett attraktivare torg, på flera sätt.

Kroka arm med kommunen

Andreas Herzsmann krokar gärna arm med kommunen för att se vilka behov som finns.

– De kanske vill ha ett äldreboende eller studentboende, eller något helt annat som passar på torget.

Så vad vill Lena Nordenlöw, stadsarkitekt i Upplands Väsby, se på torget?

– För kommunen är det centralt att planera så tryggt och stadsmässigt som möjligt när det handlar om kommunens centrala delar. Därför är det till exempel viktigt att vi får fler ”ögon mot gatan” i området. Det bästa sättet för det är att husen också förläggs utmed gatorna och med fönster och entréer som vetter mot gatan så att invånarna kan se vad som händer.

Men det kommer att dröja innan en ny detaljplan kan antas.

– Vi har inte kommit så långt i arbetet ännu att jag kan säga vilka bestämmelser planen kommer att innehålla. Det här är en plan som arbetades med tidigare, men som lagts på vänt under en tid. Eftersom vi just nu har fullt upp med andra detaljplaner kommer inte arbetet att återupptas just nu.

De stora förändringar låter alltså vänta på sig. Nu är prio ett för Sjödin en uppsnyggning av torgets rabatter, lagning av skyltar samt rengöring och uppfräschning av fasaden på den stora vita byggnaden.

– Det blir ett omedelbart lyft, säger Andreas Herszmann.