Klockan är 07 och det är dags för morgonmässa med biskopsvikarie Emanuelson i det katolska kapellet. Reporter Röstlund längst till höger.

Nunnan: "Om jag saknar män? Nej aldrig!"

I Söderort lever Serafimsystrarna; en liten grupp polska nunnor som sköter ett ålderdomshem. Vi gick på katolsk morgonmässa för att få koll på nunnelivet, prata om påvens besök, och höra om det inte är lite tomt utan män ändå.

  • Publicerad 13:11, 26 apr 2018

Hemmet är till för de med lägre ekonomi. Här får rika inte plats.

Klockan är 07. En av de svartklädda systrarna ringer i en liten klocka och dagens mässa börjar. Fredrik Emanuelson, biskopsvikarie, pratar om hur Jesus skickade ut apostlarna i par för att visa att ensam inte är starkast.

– Evangeliet visar att vi ska samlas i gemenskap. Och att ägodelar inte kan hjälpa oss in i livet efter, förkunnar biskopen, innan det där dags för kommunion.

Jesu kropp och blod, bröd och vatten, delas ut till de samlade: sex nunnor och fem civila. Medelåldern är väldigt hög och förutom biskopen och hemmets föreståndare är undertecknad reporter den ende mannen i rummet.

Konverterade nyss

Det här gör Margareta Wattenström, 70, varje morgon i grisottan. Det har hon gjort i ett år.

– Jag konverterade till katolicismen i december. Det är en gammal tanke jag haft, det känns äkta då det är ursprunget till kristendomen, berättar Wattenström, innan hon går iväg för att få sig sin morgonskorpa med smör.

Hon bor här, på ålderdomshemmet Stiftelsen Oscar 1:s minne. Det är ett hem för 30 stycken ensamstående kvinnor grundat av änkedrottningen Josefina 1875. Förr låg det på Södermalm. Men 1952 flyttade stiftelsen hit, dold bland träden på Fogdevägen i Bagarmossen. Sedan 1965 sköts verksamheten av Serafimsystrarna, en församling polska nunnor.

Vikarierande biskop Emanuelson delar ut Jeus kropp och blod till församlingen.

– Hemmet är till för de med lägre ekonomi. Här får rika inte plats. Men du behöver inte vara katolik gör att bo här, säger syster Barbara, som levt och jobbat i Bagarmossen de senaste 23 åren.

Tre knutar för tre löften

Hur gammal hon är vill hon inte säga – "fråga inte en kvinna om hennes ålder" - men hon var 19 år när hon vigde sitt liv åt katolska kyrkan. Syster Barbara har aldrig ångrat valet. Hon och de andra systrarna är franciskaner. Kring midjan bär de ett vitt rep med tre knutar och syster Barbara berättar stolt att de symboliserar hennes tre löften: kyskhet, fattigdom, lydnad.

Om hon saknar män? "Nej, nej, aldrig" lyder det rappa och glada svaret.

– Om du har familj har du bara fokus på den lilla familjen. Nu verkar jag i ett större sammanhang och gör något som jag älskar. Mitt arbete är inte jobbigt eller tungt. Jag vill inte sitta i någon fåtölj med varma tofflor utan hjälpa så många som jag kan. Vi nunnor jobbar så länge vi orkar i livet.

Syster Barbara har varit nunna sedan hon var 19 år gammal.

"Vi är inte så kända i kvarteret"

De lever tajt inpå varandra, de sex Bagissystrarna.

– Klart att vi kan bli irriterade på varandra. Vi är också människor. Alla är vi olika med olika bakgrunder. Men bråk leder inte till något gott någonsin.

Om Svensson på gatan i Bagarmossen känner till den lilla nunneorden på Fogdevägen? Nja.

– Vi är inte så kända. När vi är ute och promenerar så tittar alltid folk mycket. En del frågar. Men alltid vänligt. Jag gillar Bagarmossen, säger syster Barbara.

På ålderdomshemmet Konung Oscar 1:s minne får bara ensamstående kvinnor över 50 år bo.

Livet som nunna i Bagis

05.30: Går upp.

06: Böner och meditation.

07: Mässa.

07.30: Arbetsdagen med att sköta ålderdomshemmet kickar igång. Frukost, lunch och middag ska lagas.

18: Arbetsdagen är slut och systrarnas fritid börjar. De ber tillsammans, eller läser och promenerar.

21: Går och lägger sig.

Visa merVisa mindre

Syster Barbara utanför biblioteket.

Inne att vara katolik?

Är katolicism trendigt? Nja. Om det är det så är det inget som märks hos nunnorna i Bagarmossen. På vardagsmässorna är det glest i bänkarna. Söndagar, påsk och jul är det fullt i det lilla kapellet.

– Populärt och populärt... Folk söker ständigt och en del konverterar. Men människor är mer intresserade av oss, ja, säger syster Barbara.

Nyheten att påve Franciskus ska besöka Lund i oktober togs emot med stor glädje av Serafimsystrarna i Söderort.

– Det blir en stor dag. Vår tro blir starkare av hans besök. Om det är möjligt är det klart att jag vill resa dit. Han är en bra påve som gör sitt bästa och är rätt person för den tid som är.

Visa merVisa mindre

Katoliker

Katolska kyrkan har cirka 113 000 registrerade medlemmar i Sverige.