SOM EN SAGA. Kennedys avslutning i Hammarbytröjan var som ett färdigskrivet filmmanus. Det tog filmskaparen Andreas Bjunér tillvara på. Foto: Foto: Privat

Nu visas unika dokumentären om Kennedy

Nästa vecka anordnas ”Kennedy Football Film Festival” på Bio Rio i Hornstull. Festivalen är en hyllning till Hammarbyikonen Kennedy Bakircioglu. Och en ännu större hyllning är filmen 79 som handlar om Kennedys avslutande frisparksmål i Bajen.

  • Publicerad 18:59, 1 apr 2019

Redan innan säsongen 2018 deklarerade Kennedy att det skulle bli hans sista i Hammarbytröjan. Men det som fansen hade hoppats skulle bli en lång hyllning till sin nummer tio blev något annat. Kennedy fick lite speltid och oron växte bland fansen inför avslutningen.

Men ett sent inhopp under hösten mot Göteborg , en otrolig frispark och ett magiskt firande, där Kennedy lyckades fånga en inkastad öl, förändrade allt. Målet gjorde att Kennedy fick det värdiga avslut han förtjänade.

– Jag såg matchen på en projektor i Berlin och när Kennedy kom in med 20 minuter kvar, sätter frisparken och fångar en öl från läktare kändes det som ett färdigskrivet filmmanus, säger filmskaparen Andreas Bjunér som ligger bakom filmen 79.

Supportrarnas stora hyllning till Kennedy

Morgonen efter gick han ut i sociala medier och berättade om idén att göra en film om målet, men att han behövde hjälp med finansieringen. På mindre än en vecka hade han fått ihop 42 000 kronor, det som behövdes för att täcka kostnaderna.

– Det tog en månad att skriva manus, boka in en intervju med Kennedy och få loss rättigheterna till matchbilderna från TV4, säger Andreas.

I mars premiärvisades filmen på en festival i Köpenhamn. När Kennedy lägger upp bollen och gör sig redo för frisparken blev det helt tyst i salongen.

– När bollen går i mål jublade alla. Och senare fick jag mejl från festivaldirektören som skrev att ”Tiden stod stilla när Kennedy gjorde mål. Ett gyllene ögonblick på festivalen”, säger Andreas Bjunér.

Kennedyhysterin fortsätter i Bajen

Kennedyfestival drar igång på Bio Rio 10 april, och Kennedy Bakircioglu kommer själv finnas på plats. Visningarna av 79 är dock fullbokade, men en specialvisning av filmen är inlagd 16 april. Där finns det fortfarande biljetter kvar.

– Det är sista chansen att se filmen på vita duken, säger Andreas Bjunér.

Biljetter till den sista visningen finns på Bio Rios hemsida.