Nu visar SL upp nya t-banetåget

Ny design, ny teknik, AC och förbättrad tillgänglighetsanpassning. Under tisdagen presenterade SL det nya C30-tåget. Vi är på plats i Norsborg.

  • Publicerad 11:45, 19 jun 2018

Som vi berättade förra veckan har den första nya tunnelbanevagnen C30 anlänt till Stockholm. Under tisdagsförmiddagen visades vagnen upp för media på plats i Norsborgsdepån.

– Det är en skön känsla och en viktig milstolpe att det första tåget är här. Det är färre sittplatser men tågen rymmer fler. Det är också fler dörrar som gör att vi slipper flaskhalsarna, säger Caroline Ottosson, VD för SL och chef för trafikförvaltningen vid Stockholms läns landsting.

Nya lyxiga tunnelbanetåget på plats i Stockholm

Totalt har 48 C30-tåg, vilket innebär 96 vagnar, köpts in. Trafikstart för de första tågen är planerad till sommaren 2019 och alla 48 tåg väntas vara levererade 2022. Men det dröjer innan Stockholms resenärer kan ta en premiärtur med tåget, som kommer gå längs röda linjen.

– Först väntar omfattande tester. Inledningsvis kommer de sedan att gå på röd linje, men ambitionen är att de ska gå på större del av t-banenätet i framtiden, säger Caroline Ottosson.

På pressvisningen medverkade även Kristoffer Tamsons (M), trafiklandstingsråd och ordförande i AB SL:s styrelse.

– Det är helt fantastiskt. Nu har vi fått en helt ny generation t-banevagnar som kommer tjäna resenärerna många år framöver, säger han.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Fakta C30

Längd: 70 meter. Två vagnar kopplas ihop och bildar ett fullängdståg på 140 meter.

Vikt: 116 ton.

Antal dörrar: 12 passagerardörrar, vilket innebär 24 dörrar per fullängståg mot 21 stycken på dagens C20.

Antal passagerare: 140 sittande (varav 18 prioplatser), 490 stående och fyra rullstolsplatser, vilket innebär 634 passagerare per vagn.

Högsta hastighet: 90 km/h.

Visa merVisa mindre

Här är nya tåget. Foto: Patrik Wirén