Stockholms stad vill få bort mobiltelefonerna från simhallarna. Foto: Mostphotos

Nu vill staden få bort surfandet från badhusen

Allt fler simhallar inför förbud mot mobiltelefoner. På Stockholms stads anläggningar finns ännu inget specifikt skärmförbud, men däremot satsar man på informationsaffischer. – Vi trycker på att man ska ha uppsikt över sitt barn och lägga ifrån sig mobilen, säger Robert Sköld, avdelningschef på idrottsförvaltningen.

  • Publicerad 14:21, 15 okt 2018

Allt fler simhallar runt om i landet arbetar med att få föräldrar att lägga ifrån sig mobilen och i stället fokusera på sina barn, detta för att minimera risken för drunkningsolyckor.

Vissa simhallar har infört regelrätta förbud där du antingen är tvungen att lämna mobilen i ett skåp eller riskerar att bli utslängd om du ertappas med att sitta med ansiktet i telefonen eller surfplattan.

Minimerar risken för smygfotografering

På Stockholm stads anläggningar satsar man på att förmedla budskapet via informationsaffischer.

– Det är inget specifik skärmförbud i Stockholms stads simhallar, men vi jobbar med information kring frågan. Vi trycker på att man ska ha uppsikt över sitt barn och lägga ifrån sig mobilen. Om våra medarbetare ser att det är någon som brister i tillsyn så påpekar vi även det, säger Robert Sköld, avdelningschef på idrottsförvaltningen.

En annan anledning till förbudet är att minimera risken för smygfotografering.

”Vi vuxna som har ansvar”

Enligt Karin Brand på Svenska livräddningssällskapet är flera drunkningsolyckor där barn är inblandade relaterade till mobilanvändande och det finns ett antal fall där det har fått rättsliga konsekvenser och föräldrar har blivit åtalade för sin brist på tillsyn.

– Den stora delen handlar om människors uppfattning om vems skyldighet det är att passa barnen. Simhallspersonalen är inte där för att badvakta utan för att hålla ordning och reda – det är vi vuxna som har ansvar för barnen, och det är där vi ser att det brister, säger hon.