Nu vill Mauro Scocco ha det som vanligt igen

Efter sju år i exil på Östermalm är Mauro Scocco äntligen tillbaka på Kungsholmen. Vi fick en exklusiv intervju precis efter att han packat upp sista flyttkartongen.

  • Publicerad 11:00, 10 okt 2014

Mauro Scocco älskar Kungsholmen så mycket att han gjort en låt med samma namn. Det är här han är född, det är här han har sina stammisställen och det är här han har bästa kompisen Plura.

Ändå valde han att för sju år sedan flytta till Östermalm. Men sejouren runt Humlegården varade längre än tänkt.

– Jag började kolla på Kungsholmen igen efter att ha bott där i tre år. Jag har gått på visningar på Kungsholmen i fyra års tid.

Vårt Kungsholmen är den första tidning Mauro Scocco pratar med som nygammal Kungsholmsbo. Han har bara bott i nya lägenheten vid Kungsholms torg en vecka när vi träffas.

Varför lämnade du Kungsholmen överhuvudtaget?

– Vi bodde i en lägenhet som inte passade när man skulle ha barn och hundvalp. Vi bodde jättetrevligt på Östermalm, vid café Saturnus. Där kändes som att folk levde, det var en bra energi där och var inte alls som runt Karlaplan där allt är dött. Men sedan började jag längta tillbaka som sagt.

Varför?

– Kungsholmen har ännu inte blivit behäftat med något ballt epitet. Andra stadsdelar har någon slags image. Kungsholmen är mer som basisten i bandet. Och det är inte Nikki Sixx vi pratat om här. Det här är en chosefri stadsdel. Ska man gå in på Il Caffé på Södermannagatan på Söder känns det som att man behöver klä upp sig och ta med sig en laptop även om man inte ska jobba. Det är skithäftigt att vara i ett tag men sedan vill jag åka hem.

Har det faktum att du har barn spelat roll för valet att flytta tillbaka?

– Som förälder kan man inte låta sitt barn växa upp på Östermalm, har jag sagt till mina kompisar. Det är mest ett skämt, men jag vill tro att det är lite mer relaxat här.

Är du en sådan som aldrig lämnar Kungsholmen?

– Nej. Jag har kompisar i alla stadsdelar utom på Östermalm. Och med stadsdelar menar jag innerstan. För mig är en stadsdel en del av en stad och stan är innanför tullarna. Allt utanför är förort. Där är jag bara i samband med jobb.

Kan det bli fler Kungsholmen-låtar nu?

– Det kan det säkert bli. Samtidigt inser jag att jag jobbar mot mina egna intressen med det där, eftersom jag inte vill att Kungsholmen ska bli ballare och dyrare.

Du har din frisör, din optiker och dina favoritkrogar här. Har ”ditt folk” ens märkt att du varit borta?

– Troligen inte, jag har ju varit här hela tiden ändå. Men nu har jag närmare till alla ställen jag går till. Vissa kompisar har haft svårt att fatta varför jag velat flytta tillbaka hit och då brukar jag svara med Harley Davidsons-åkares klassiska ord: If I have to explain, you wouldn’t understand. 

Blir du kvar här nu?

– Ja, om inget händer så. Det är så jävla skönt att vara tillbaka. Jag gillar när allt är som vanligt.

Fakta

Mer om Mauro

52 år, låtskrivare och artist.

Familj: Sambo och ett barn.

Bor: I lägenhet vid Kungsholms torg.

Aktuell som: Återvändare. Han är också en av fyra artister i kommande säsong av Tack för musiken.

Mauro bodde på Östermalm även när han var mellan 10 och 22 år. Sedan dess ogillar han kvarteren runt Karlaplan.

För tre år sedan ifrågasatte Vårt Kungsholmen Mauros Scoccos beslut att återigen bo på Östermalm. I en intervju med tidningen svarade han: ”Det är inte ni, det är jag. Vi har bara en paus”.

Fem rykten – fem kommentarer

Du samlar på klockor: ”Falskt. Det var många många år sedan”.

Du sov en längre period under Pluras synth: ”Tvärtom. Han sov under mina synthar i arbetsrummet på Inedalsgatan samtidigt som jag producerade Kungarna från Broadway”.

Du älskar handboll: ”Verkligen inte. Jag spelade handboll i många år men jag känner väldigt lite kärlek. Gillar man att gå med stukade fingrar dygnet runt har man hittat himmelriket i handbollen”.

Du har en hund: ”Ja, en golden retriever. Jag säger inte namn”.

Du är väldigt väldigt rik: ”Skulle jag inte säga. Jag klarar mig, med viss marginal.”

3 (trots allt) dåliga saker med Kungsholmen:

”Fridhemsplan. Det känns övergivet och oälskat.”

”Bristen på sköna nya ställen. Vi behöver ett Urban Deli.”

”Bristen på badstegar. Låt folk bada i Karlbergskanalen och vid Stadshuset”.

Visa merVisa mindre