Stand off. Både Ebba Östlin (S) och Stina Lundgren (M) vill bilda majoritet i kommunfullmäktige. Foto: Claudio Britos

Nu vill både M och S ta makten i Botkyrka

De två största partierna, Moderaterna och Socialdemokraterna, backar i årets val. Redan idag inleder båda partierna sina förhandlingar om för att försöka få makten i Botkyrka de kommande fyra åren.

  • Publicerad 13:38, 10 sep 2018

Jag vill inte spekulera i hur enad alliansen är

Från att ha haft 35 procent av rösterna i kommunen och en stabil majoritet med Vänsterpartiet och Miljöpartiet förra mandatperioden är läget förändrat för Socialdemokraterna i Botkyrka. Men Ebba Östlin (S), kommunstyrelseordförande och gruppledare för partiet, känner sig inte som en förlorare.

– Jag känner mig taggad och jag är väldigt glad över alla som röstat på oss i det här valet. Vi visste att det svåra parlamentariska läget nationellt skulle påverka Botkyrka. Det har blåst högervindar och nationalistiska vindar i det här valet och vi har ändå fått nästan 31 procent i kommunen, säger hon.

Rödgröna största blocket – men får inte egen majoritet

Ni tappar fem procentenheter.

– Vi är också by far det största partiet i Botkyrka i en tid då högervindar och borgerliga vindar blåser, säger Ebba Östlin (S).

Den främsta motståndaren, Moderaterna, gör inte heller något bra val. Partiet backar ungefär en procentenhet och får på 15,2 procent efter den preliminära rösträkningen. Stina Lundgren (M) är besviken idag.

– Känslan är väl inte på topp idag. Vi gör ett sämre val än väntat. Målet var att ta 15 mandat, alltså att få tillbaka de tre mandat vi tappade förra valet och något mer. Så det känner jag en besvikelse för. Vi ser att det är en stor dragning till SD och antagligen har Tullingepartiet tagit väljare av oss, säger Stina Lundgren, som tror att Moderaternas svaga resultat nationellt har påverkat.

TuP gör succéval: Tredje största parti i Botkyrka

Men utan ett rödgrönt alternativ med egen majoritet ligger spelplanen om makten över Botkyrka fortfarande öppen. Både S själva och det rödgröna blocket är större än allianspartierna. Sverigedemokraterna och Tullingepartiet är potentiella vågmästare, med 11,5 och 12, 8 procent av rösterna.

Både Ebba Östlin och Stina Lundgren satsar på att ta makten. Och Socialdemokraterna tittar nu utanför det rödgröna samarbetet. Även om det är komplext, enligt Östlin.

– Vi har gått till val som skilda partier. Jag kommer att föra samtal med flera partier för att bilda en stabil majoritet som kan leda Botkyrka och som vill bygga ett Botkyrka starkt oavsett vilket ursprung och vilken generation svensk man är. Det har SD och M inte visat, säger hon.

Valanalys: Blockpolitiken bryts upp i Botkyrka

SD och TuP vågmästare?

Stina Lundgren menar att de rödgrönas förlorade majoritet och S minskade stöd visar på ett missnöje med nuvarande ledning och att det ger grund för att försöka bilda en borgerlig majoritet. Påståendet M inte skulle ha visat att man vill bygga Botkyrka starkt "oavsett ursprung och vilken generations svensk man är" gör henne upprörd.

– Vad menar hon med det? Det verkar som att hon vill försöka påverka mittenpartierna att tro att vi ska samarbeta med SD, det ska vi inte och det har vi varit tydliga med. Hennes halmstrån börjar ta slut, jag blir jätteupprörd, säger Stina Lundgren (M).

Så hur ska M ta makten? Det krävs 38 mandat, alliansen ensamt har bara 22 och behöver både Tullingepartiet (10 mandat) och Sverigedemokraterna (9) för att säkra en majoritet.

– Jag kommer sätta mig ner med de andra allianspartierna nu till att börja med. Men jag är övertygad om att det finns andra partier som är mogna för uppgiften att ta ansvar för Botkyrka. Och vi ska inte samarbeta eller förhandla med SD, det är inte aktuellt. Men vi säger inte nej om de röstar på vår budget.

Vi ska inte samarbeta eller förhandla med SD, det är inte aktuellt. Men vi säger inte nej om de röstar på vår budget.

S har flaggat för att de kan bryta blockpolitiken och kommer förhandla med fler partier än Vänsterpartiet och Miljöpartiet. Är du orolig för att alliansen kan brytas?

– Jag vill inte spekulera i hur enad alliansen är. Vi har sagt att vi går till val som en allians. De andra partierna får svara själva vilken ställning de tar. Vilka som sätter sig ner och förhandlar nu får vi se, det är ett ganska oklart läge ännu, säger Stina Lundgren.

Redan idag kommer S och M att börja prata med andra partier. Hur lång tid det kommer att ta tills Botkyrka har ett nytt styre är oklart, men partierna ska skicka uppgifter om valteknisk samverkan till kommunnkansliet senast den 21 september.

Siffrorna som sticker ut i Botkyrka

Tullinge Parkhem

TuP är som störst här med 50,2%.

Fittja Värdshusvägen

Valdeltagandet minskade här till 48,5%. Det sjönk i hela Fittja med omkring 3%.

Albydalen Ö

Valdeltagandet steg här med 8,5%, främst genom V men även SD. Valdeltagandet ligger nu på 55%.

Grödinge landsbygd

SD har sitt största fäste här med stora 27,6%. Valdeltagandet sjönk 2,9%.

Eriksberg Ö

Valdeltagandet blev 49.4%, gick ner 5,9%. SD ökar stort från 9,4% till 19,2%.

Visa merVisa mindre