Odlingslott. Sedan 2004 har Susanna Theimer Lövgren odlat i Lärkängens odlingslotter. Hon har börjat förbereda inför sommar­säsongen. Foto: Anton Kyhlbäck

Nu vill alla sätta plantorna i jorden

Snart är det dags att sätta plantorna inför sommaren. – Idag, jämfört med förr, är det väldigt enkelt att lära sig odla, säger Cissi Hanner, ordförande i Lärkängens Fritidsträdgård.

  • Publicerad 10:00, 24 apr 2021

Vi har haft ett 20-tal fler personer som satt sig i kö.

Sedan gödselstacken släpptes vid Lärkängen har odlarna börjat dyka upp oftare på lotterna i området. Det är vår och snart börjar odlingssäsongen.

Vi träffar Cissi Hanner och Susanna Theimer Lövgren från Lärkängens Fritidsträdgård. De är två bland ett 80-tal personer i föreningen.

– Det är fortfarande lite för kallt för att sätta nu, berättar Susanna Theimer Lövgren.

Cissi Hanner nickar instämmande.

– Det behöver bli fem till tio grader i jorden innan det kan komma igång ordentligt. Men många har börjat gräva och förbereda.

Fler vill odla

Odling är en av de branscher som har slagit rekord under coronaåret. Allt fler vill lära sig odla – hemma i trädgården, på balkongen eller på en lott.

Cissi Hanner berättar att intresset även ökat till föreningen.

– Vi har haft ett 20-tal fler personer som satt sig i kö under året, säger hon.

Ordförande. Cissi Hanner, ordförande i Lärkängens Fritidsträdgård. Foto: Anton Kyhlbäck

Kyligt. En av de plantor som kan sättas redan nu, trots att det fortfarande är kallt i marken, är vitlök. Foto: Anton Kyhlbäck

Susanna Theimer Lövgren och Cissi Hanner vid Lärkängens odlingslotter. Foto: Anton Kyhlbäck

Både Cissi och Susanna har själva haft ett intresse sedan några år tillbaka. De tror att lättillgängligheten på internet spelar en roll i att intresset ökar hos allmänheten.

– Idag, jämfört med förr, är det väldigt enkelt att lära sig odla, säger Cissi Hanner.

– Det finns så mycket kring plantor, olika metoder och tekniker. Man kan förkovra sig en hel dag kring odling.

Delvis självförsörjande

För Cissi har intresset utvecklats för varje år sedan hon fick sin lott för fem år sedan, berättar hon. Ett mål har varit att bli delvis självförsörjande med hjälp av odlingen.

– När jag först började kändes det som en rolig utmaning. Sen har det bara fortsatt och, nu mellan november och mars har jag nog inte varit i affären mer än tre gånger, säger hon.

I början på maj kommer kolonilotterna att börja grönska, berättar de. Susanna visar sin Libbsticka som har börjat synas, och sätter spaden i marken.

– Det är en speciell upplevelse att plocka sina egna grönsaker ur marken.

Två kolonilotts­föreningar

I maj rapporterade SVT att flera aktörer inom trädgårdsbranschen sett ett ökat intresse för odling 2020.

”Vi har flerdubblat försäljningen av frö i år och märker av en ökning över hela vårt sortiment”, sa då Lena Ljungquist vd Wexthuset.

Lärkängens har funnits sedan 1981 är en av två kolonilottsföreningar i Danderyd. Lillkalmars odlingsförening är den andra.

Visa merVisa mindre