Peter Östlund och Thérèse Ramberg letar ny bostad. Visst har de haft amorteringskravet i bakhuvudet, sa de innan beskedet kom förra veckan att amorteringskravet skrotas. Foto: Chris Anderson

Nu vet ingen hur priserna påverkas

Finansinspektionens förslag om amorteringskrav skjuts på framtiden, och bostadsköparna kan pusta ut en smula. Hur den senaste tidens hausse på marknaden påverkas av beskedet får tiden utvisa, menar mäklarna.

  • Publicerad 17:40, 26 apr 2015

Under mars månad, senast tillgängliga statistik från Svensk Mäklarstatistik, avslutades 189 bostadsköp i Nacka, vilket är 18 fler än i mars 2014.

Enligt Svensk mäklarstatistik kan ökningen till viss del bero på Finansinspektionens förslag om amorteringskrav, ett förslag som skrotades i förra veckan.

– Det är en av de faktorer vi tror bidrar till aktiviteten, säger Per Arne Sandegren på Svensk mäklarstatistik.

För att kalla det ett prisrally kräver mäklarstatistik att antalet bostadsförsäljningar ökar med mer än en tredjedel. Och riktigt så stor har inte ökningen varit i Nacka.

I slutet av förra veckan meddelade Finansinspektionen (FI) att de backar från förslaget om amorteringskrav ner till 50 procent av köpesumman på bostaden.

– Det är lite beklagligt att FI går ut med direktiv som sedan inte blir av, det blir ryckigt, säger mäklaren Gustav Sandström på fastighetsmäklarföretaget Bjurfors i Nacka.

Han tycker att det nu ska bli intressant att se hur bostadsmarknaden reagerar på beskedet.

Fram till beskedet har bostadsköpen i Nacka gått snabbt, i snitt har affärerna enligt mäklarstatistik klarats av på en vecka, att jämföra med två veckor i länet i stort.

Lokaltidningen Mitt i träffade i förra veckan bostadsspekulanterna Peter Östlund och Thérèse Ramberg, innan beskedet att FI släpper kravet. Paret sa då att de haft det kommande amorteringskravet i bakhuvudet när de gått på visningar.

De bor sedan tidigare i Nacka och söker något större. I förra veckan tittade de på ett radhus på fyra rum och kök i Saltsjöbaden.

– Amorteringskravet är dock inte avgörande, sa Thérèse Ramberg och tillade att de i första hand vill ha en ny bostad och att det får ta den tid det tar.

Olof Edelsvärd, franchisetagare och mäklare på Länsförsäkringar i Nacka, tycker för sin del att det är synd att amorteringskravet inte införs. Han tycker att fler borde räkna in höjda räntor.

Gunilla Leijon, franchisetagare och mäklare på Svenska mäklarhuset, tror att bostadspriserna i Nacka kommer att påverkas av det slopade amorteringskravet.

– Vi har haft väldig hausse, jag tror att priserna backar lite grand på bostadsrätter, men inte på villor.

Fakta

Utbudet ökade innan amorteringskravet slopades

Innan förslaget på amorteringskrav slopades ökade utbudet av bostadsrätter i Nacka på Hemnet från 30 till 53, jämfört med samma vecka i fjol (13–19 april).

Utbudet av villor under samma vecka ökade från 10 till 27.

Amorteringskravet kan mycket väl ha triggat ökningen, enligt Hemnet.

Finansinspektionens amorteringskrav innebar att nya bostadslån från 1 augusti skulle amorteras ner till 50 procent av bostadens köpesumma.

Källa: Hemnet, Finansinspektionen

Visa merVisa mindre