Handbollsträning med Skuru IK i Nacka sporthall.Josefin Karlström har opererat sina knän och kör rehabträning. Foto: Pekka Pääkkö

Nu växer hoppet om en multi-arena

Drömmen om en multi­sportarena har varit iskall i Nacka. Nu hoppas flera klubbar att privata finansiärer ska höja temperaturen. De ledande politikerna är försiktigt positiva.

  • Publicerad 00:00, 29 nov 2011

Karin Strömqvist Bååthe kal­lar sig ”en eldsjäl som jobbar för ett sport- och kulturcentrum i Nacka”. Hon har varit engagerad i Skuru IK och har kontakter i flera andra klubbar.

Hennes tre söner är alla aktiva både inom kultur och idrott. Viktor, 4, spelar trumpet i Nacka musikskola och går på bollskola i Saltsjö-Duvnäs tennisklubb. Kalle, 9, utövar truppgymnastik i Nacka GF och Judo i IK Södra. Axel, 14, simmar i Skuru och spelar piano i Nacka musikskola.

Hon och flera föreningar i kommunen vill utveckla Nacka sporthall. Tanken är att arenan även ska gå att använda för konserter för exempelvis Nackas musikklasser.

– Vi vill ha en evenemangsplats som passar den sport och kultur vi har i Nacka. Vi vill ha en midsize-arena med plats för 2 000–3 000 åskådare och en 50 meters simbassäng, det är de två huvudnumren. De flesta anläggningarna är från 70-talet. De är slitna och kommunen har vuxit avsevärt sedan dess, säger Karin Strömqvist Bååthe.

Än större planer, en multisportarena liknande Globen, lanserade Nackas kommunalråd Erik Langby (M) redan i valrörelsen 2006. Men när ekonomin började gå knackigt lades projektet på is.

Men trots att kommunens ekonomiska bekymmer är större än någonsin gläntar politikerna lite på frysboxen. Lösningen stavas externa finansiärer.

– Vi tvingades ju till en motvillig skattehöjning för att klara finansieringen nästa år. Vi har en jättestor investeringslista och skollokaler och andra saker har högre prioritet än nya idrottslokaler. Hittar man externa finansiärer ökar förutsättningarna väsentligt, kommunen kan omöjligt ta en sådan här investering själv, säger kommunalrådet Hans Peters (C).

Förra tisdagen träffade han Karin Strömqvist Bååthe. Med på mötet var också kommunalrådet Christina Bergenstråle (M) och fritidsnämndens ordförande Lars Berglund (M).

Tidigare har diskussionerna bromsats av att politikerna velat avvakta var en eventuell t-bana hamnar, för att hitta rätt placering för multisportarenan.

– Vi har inte bett om några pengar men vi måste veta att det finns någon mark att jobba på för att kunna hitta finansiärer. Tunnelbanedragningen kan inte hämma utvecklingen av hela centrala Nacka, säger Karin Strömqvist Bååthe.

Hon är ändå ”försiktigt positiv” efter förra veckans möte med kommunpolitikerna.

– De är öppna för en fortsatt dialog och villiga att se över detaljplaneringen när det gäller sport.