Uteserveringar i Vaxholm. Monica Andrén driver Bistro Boulangerie och Boulangerie bageri & café i Vaxholm. Foto: Stefan Källstigen

Nu våras det för uteserveringarna

Lagom till påsken öppnar många uteserveringar – ett välkommet inslag under pandemin, både för gäster och krögare. I Vaxholm och Österåker har man infört lättnader för branschen och fler är på gång.

  • Publicerad 09:45, 6 apr 2021

Varje utgift ska täckas med intäkter som inte finns.

– Vi har öppet ute året om. Det blev vår räddning, säger Monica Andrén som driver Boulangeriet i Vaxholm med både kafé och bistro.

Hennes rörelse har uteservering på privat mark och berörs bara till en del av Vaxholms nya regler som ska underlätta för branschen. Redan i februari beslutade kommunen att det var fritt fram med uteserveringar på kommunal mark – annars brukar dessa öppna först i början av maj.

Ingen hyra

Dessutom har kommunen tagit bort hyran för uteserveringarna till sista april. Efter det kan det bli ytterligare hyresreduceringar – antingen sommaren ut, eller resten av året, berättar Mikaela Lodén, turism- och näringslivsansvarig på Vaxholms stad.

– Jag tror det betyder mycket både för restaurangerna, när de inte kan ha lika många inomhus. Det är också en gest mot gästerna, för många som inte vill sitta inomhus under coronan, säger hon.

Soligt. Anne-Marie och Folke Sandvik njuter av kaffe och vårsol på Boulangeriet. ”Vi fikade här redan för en månad sedan”, säger Anne-Marie. Foto: Stefan Källstigen

I april väntas Vaxholms fullmäktige även besluta att krogarna slipper tillsynsavgiften för alkoholtillstånd. Dessutom kan man få anstånd med att betala räkningar till kommunen.

– Men det är inget jag nyttjat, säger Monica Andrén på Boulangeriet.

Fredrik Skiöld driver Sportbar Nummer 10 vid Söderhamnsplan. Han har haft sin uteservering på kommunal mark öppen någon vecka nu.

– Det oerhört väderberoende. Det borde vara som i Stockholm. Där är det avgiftsbefriat hela året, säger han.

I grannkommunen Österåker är stödinsatser på gång, berättar Kristina Eneborg, näringslivs- och utvecklingsdirektör. Tanken är att både ansökan om och tillsyn av alkoholtillstånd ska bli avgiftsfria. Dessutom föreslås det bli avgiftsfritt för uteserveringar, torghandel och foodtrucks på kommunal mark.

Ökad försäljning

Kristina Eneborg berättar att färsk statistik visar att omsättningen för restauranger i Österåker tvärtemot vad man kanske skulle trott ökade med 18 procent under 2020.
Men det gäller främst hämtmat. Krogar med alkoholförsäljning och konferensanläggningar har haft det betydligt tuffare, säger hon.

– Detta är en viktig åtgärd för att stötta de som har det mest kärvt. De vi talat med säger ”tack, väldigt bra”. För många av de som har alkoholförsäljning är varje utgift något som ska täckas med intäkter som inte finns.

Beslut om avgiftsbefrielserna i Österåker fattas av kommunfullmäktige 26 april och beräknas kosta kommunen cirka 600 000 i uteblivna intäkter.

Hotellhäng. Therese Liljeqvist driver Waxholms hotell. Uteserveringen Kabyssen har än så länge öppet på helgerna, men i maj blir det varje dag. Foto: Stefan Källstigen

Färre platser inomhus

I Vaxholm är ungefär hälften av alla uteserveringar på kommunal mark, resten är på privat mark.

För att följa reglerna kring covid-19 har krogar och andra serveringsställen kraftigt minskat antal sittplatser.

För många näringsidkare kan det kompenseras till viss del med ytterligare platser utomhus.

Visa merVisa mindre