TRÄDGÅRDSBOOM. För Victoria Skoglund på Zetas har den mest hektiska perioden på året börjat. "Det lugnar ner sig efter midsommar", säger hon. Foto: Sacharias Källdén

Nu våras det för trädgården

Nu vill alla odla sin trädgård. Trädgårdsintresset har exploderat och i år är sommarblomster den hetaste trenden. Här bjuder trädgårdsmästaren Victoria Skoglund på en trendspaning inför 2022.

  • Publicerad 12:30, 21 maj 2021

Vill man ha en fin trädgård kan man inte ligga i hängmattan.

Vi hänger på låset på Zetas – och det är vi inte ensamma om. Strax före klockar tio är det kö utanför entrén till handelsträdgården.

Trädgårdsintresset har fullkomligt exploderat de senaste åren.

– Det började redan innan pandemin, men det har fått en extra skjuts av den. Jag tror att det hänger ihop med att vi är hemma mer, säger Victoria Skoglund, trädgårdsmästare som driver Zetas i Segeltorp.

Trädgårdsintresset har letat sig ner i de yngre generationerna.

– De är väldigt vetgiriga och ifrågasättande kring vad saker innehåller. Det är bra. Jag tänker att det är likadant som med maten, det finns ett ökat intresse för råvaror och var de kommer ifrån.

Precis som med mat har intresset blivit mer nördigt. Man köper inte bara en busktomat eller sättpotatis utan är ute efter en specifik sort.

TRÄDGÅRDSDRÖMMAR. Victoria Skoglund tycker att trädgården ska vara en vilsam plats utan krav – även om den kräver arbete. Foto: Sacharias Källdén

Dahlian hetaste blomman

Och den hetaste trädgårdstrenden just nu är snittblommor.

– Dahlior. Alla ska ha dahlior. Fröerna tog slut med en gång när de började säljas i vintras. Luktärtor är också väldigt hajpade.

Det är överhuvudtaget lite gammaldags blommor som gjort come back.

– Det är blommor som man kan göra en vacker bukett av. Jag ser många unga tjejer som lägger upp bilder i sociala medier på buketter med blommor som de odlat. Kanske får man följa hela vägen från frö till färdig bukett, det är väldigt tacksamt i sociala medier, säger Victoria Skoglund.

Förra året syntes klätterväxter överallt och Victoria spår redan nästa års trend.

– Jag tror att rosor är på ingång. Ofta brukar en trend komma året efter att jag känner att det är något på gång.

Kräver arbete

Parallellt med blomstertrenden håller intresset för att odla grönsaker och örter i sig. Nu har det också blivit populärt att odla blommor och grönsaker tillsammans.

För den som är nybliven trädgårdsägare eller trädgårdsentusiast gäller att inte ta sig vatten över huvudet.

ÖRTER. Olika örter är enkelt att odla och passar utmärkt i kruka, vilket gör att det funkar även för den som bor i lägenhet. Här vitbrokig timjan. Foto: Sacharias Källdén

– Man kan börja med några pallkragar. Det är ett lätt sätt att odla, det kan man nästan inte misslyckas med. Örter, sallad och tomater är enkelt att odla. Är man nybörjare är det ju roligt om det funkar, säger Victoria och fortsätter:

– Sedan tycker jag inte att man ska ta sig an hela trädgården utan börja med någon del, som entrén eller uteplatsen och se vad man mäktar med. Vill man ha en fin trädgård kan man inte ligga i hängmattan. Den kräver arbete.

Ingår att misslyckas

Många upplever trädgårdsarbete som avkopplande från en stressig vardag, men det kan också lätt bli ett nytt stressmoment förknippat med prestation.

– Jag tycker inte att trädgård ska var så. När jag kommer hem och går ut i trädgården rinner allt av mig. Så önskar jag att det är för fler. Jag älskar att plantera, vattna och gräva, men man får också acceptera att man misslyckas, det hör till odlandet. Man blir ödmjuk inför att man inte kan styra varenda liten detalj.

PODDARE. TV-program, sociala medier och poddar fylls av trädgårdsinnehåll. Victoria Skglund gör trädgårdspodden "Röda, vita rosen" tillsammans med Jenny Strömstedt. Foto: Sacharias Källdén

Blommor och bin

Här är några blommor som bin gillar:

Kungsmynta

Verbena

Chokladskära

Anisisop

Kryddsalvia

Besilika Yenemite

Krokus (sätts på hösten)

Visa merVisa mindre