I slutet av december drog kajprojektet i Vaxholm igång med ett symboliskt spadtag i den grushög som hade placerats i Söderhamnen för ändamålet.

– Fantastiskt skönt att vi har kommit så här långt. Vi har jobbat så intensivt med att få fram alla underlag, ansökningar till Trafikverket och kollat skicket och statusen på kajerna, säger kommunstyrelsens ordförande Malin Forsbrand (C).

– Det är ett väldigt stort projekt som kräver både tempo och bred förankring.

Trots att första spadtaget är grävt, kommer det ta tid innan invånare och besökare märker av arbetet. Detta beror på att byggarbetet är planerat att inledas i Österhamnen efter sommaren. Nu under våren fortsätter arbetet med bygghandlingar för kunna komma igång med projektet.

Kan börja tidigare

– Det är viktigt att näringslivet störs så lite som möjligt och under sommaren är kajerna välbesökta så därför vill vi inte börja bygga då. Men kajerna är i dåligt skick och det kan leda till att vi måste påbörja byggandet redan nu under våren, säger Malin Forsbrand.

En viktig del i arbetet med kajprojektet har varit dialogen med invånare och besökare.

– Vi ser hur stort engagemang det finns för kajerna, det är hjärtat i staden. Alla ska känna att det är en trevlig plats att vara på och besöka. Den ska vara funktionell för all trafik som trafikerar här och näringslivet som är aktivt här.

– Det här ska vara Vaxholmarnas projekt.