Foto: Sacharias Källdén

Nu vakar drygt 40 poliskameror över Botkyrka

Att polisen ska sätta upp kameror runt om i Botkyrka har varit på tal länge, och nu är till sist ett 40-tal kameror på plats. "De är ett komplement till det vanliga polisarbetet", säger lokalpolisen Andreas Lindquist.

  • Publicerad 07:00, 11 sep 2021

Det är få av dem som Mitt i pratar med som har koll på att polisen har satt upp en kamera på Tingstorget, ändå har den hängt där sedan innan midsommar, tillsammans med ett 40-tal andra kameror i Alby, Fittja, Hallunda-Norsborg och Tumba.

– Jag har inte tänkt på att den sitter där, men jag tycker det är bra att den gör det. Det känns tryggt, säger en person som inte vill uppge sitt namn i tidningen.

Och fort har det gått att få upp dem. I mars kunde Mitt i berätta om att en tillfällig kamera satts upp i Alby. Men den har istället ersatts med en permanent som fångar allt som händer runt omkring, i sann 360-grader manér.

Balansgång

Lokalpolisen Andreas Lindquist är den som arbetat mest med kamerorna i Botkyrka, och han menar att fördelarna med att snabbt kunna överblicka ett område är många.

– De är som ett extra öga. De är ett komplement till det vanliga polisarbetet, att snabbt kunna få en överblick över området och därefter prioritera resurserna på bästa sätt. Den stora fördelen vid brottsutredningar är inte heller att glömma, att ha tillgång till kamerorna kan få utredningen i rätt riktning, säger han.

Live-tv i Tumba

Just nu bygger polisen en omfattande kameracentral på Kungsholmen. När den är färdig ska alla kamerabilder kunna övervakas därifrån.

Under tiden är det på polisstationen i Botkyrka som bilderna från Alby, Fittja, Hallunda-Norsborg och Tumba visas.

Enligt Andreas Lindquist lagras inte bilderna för all framtid, utan tas bort efter en tid så vida de inte förekommer i någon utredning.

Visa merVisa mindre

SER ALLT. I mars monterades en tillfällig kamera i Alby. Den är sedan länge borta och har ersatts med en permanent som fångar vad som händer i omgivningen. Foto: Sacharias Källdén

VÄL SYNLIG. För polisen är det viktigt att upplysa folk om att de är övervakade. Därför har de satt upp skyltar som talar om att kameraövervakning sker i området. Foto: Sacharias Källdén

Samtidigt har man varit tvungen att göra en övervägning mellan kamerornas nytta och människors integritet.

– Det har varit en balansgång. Samtidigt ska man veta att det alltid ska finnas ett syfte med att gå in och kolla på en kamera eller en inspelning, som att skaffa sig en lägesbild eller i en utredning. Sedan är det strikt reglerat på vad vi får titta på och inte och det är väldigt begränsat även inom polisen vem som får tillgång till materialet, säger Lindquist.

Han tycker att fördelarna väger tyngre än nackdelarna.

– Jag känner mig inte speciellt övervakad när jag sätter mig på bussen eller pendeln. Men om jag skulle bli utsatt för något brott där skulle jag ju vara tacksam att det fångades på film.

Noga planerat

Det är också Andreas Lindquist som har varit med och bestämt på vilka platser kamerorna ska sitta.

Hallunda-Norsborg, Alby och Fittja är klassade av polisens operativa avdelning (NOA) som särskilt utsatta områden, och Storvreten i Tumba klassas som utsatt område, vilket är den mildare varianten.

– Just nu ser vi att brottsligheten är ganska konstant över tid i de här områdena. Då är vår förhoppning att kamerorna ska hjälpa till att dämpa brottsligheten. Men framför allt är syftet att skapa trygghet för medborgarna som bor och lever här, säger Andreas Lindquist.

Riskerar inte kamerorna i just de här områdena att spä på bilden av utsatta områden?

– Jo, så är det ju så klart. Men det är viktigare att lyfta allt bra som händer. Det finns goda krafter men det tar tid att vända. Albys nybyggda områden har gjort ett enormt lyft. Men det är viktigt att känna till att kamerornas placering omprövas med jämna mellanrum, precis som de utsatta områdena. Så bara för att en kamera sitter uppe i Alby just nu behöver inte det betyda att den kommer göra det om tio år.

ÖKAD TILLGÅNG. I dagsläget har polisen full tillgång till materialet som deras egna kameror snappar upp. Men bildmaterial från andra kameror, som de som sitter inne i centrum eller i tunnelbanan, har de inte samma insyn i. Andreas Lindquist hoppas att det ska bli ändring på det efter en pågående utredning. Foto: Sacharias Källdén

Vem äger bilderna?

Polisen har i dag endast tillgång till bildmaterialet som fångas på polisens övervakningskameror, och kan snabbt hämta dem vid behov i till exempel ett utredningsarbete.

Bilderna från andra kameror, som i Alby centrum eller vid tunnelbanan, har de inte samma tillgång till. Detta eftersom de ägs av centrumägaren respektive SL. För att få tillgång till dem måste de begära ut bilderna, en process som kan ta tid.

Nu hoppas Andreas Lindquist på att en pågående utredning ska göra det möjligt för polisen att snabbare kunna ta del av andra aktörers bilder i utredningsarbeten.

Visa merVisa mindre

Vad tycker du om poliskamerorna?

Foto: Sacharias Källdén

Nebil Bilecen, Norsborg.

– Jag tycker kamerorna är mycket bra, men de borde ha kommit hit tidigare. Det känns som en säkerhet. Förr kunde ungdomar hänga mycket här på torget, men det gör de inte lika mycket längre, och det känns bra. Men jag tror det skulle vara bra med fler kameror.

Zebi Achickzai och Yusra, Alby. – Jag tycker det är bra med kameror. Området här har känts kaosigt med ungdomar som hänger. Så det känns säkert när kamerorna gjort att de dragit sig undan. Det är fortfarande lite stökigt, men det är bättre. Jag känner heller inte att det skulle vara något problem med att man är övervakad. Foto: Sacharias Källdén

Zebi Achickzai och Yusra, Alby.

– Jag tycker det är bra med kameror. Området här har känts kaosigt med ungdomar som hänger. Så det känns säkert när kamerorna gjort att de dragit sig undan. Det är fortfarande lite stökigt, men det är bättre. Jag känner heller inte att det skulle vara något problem med att man är övervakad.