Utredningen om misstänkta miljöbrott på flera platser i Sverige fortsätter. Personerna bakom bolagen med säte i Botkyrka och Stockholm har dock försatts på fri fot.

– Men de är fortfarande misstänkta för brott, säger åklagaren Kristina Persson.

Länsstyrelsen har anmält

Till en början utreddes inte några misstänkta brott i Botkyrka. Men nu ingår även verksamheten i Botkyrka i utredningen.

"Länsstyrelsen har ett pågående ärende inom Segersjö vattenskyddsområde och har lämnat över till åklagaren", skriver Länsstyrelsen i Stockholm till Mitt i.

– Men det fanns anmälningar även innan länsstyrelsens, säger åklagaren Kristina Persson.

Två bolag i konkurs

Nu har två av de aktuella bolagen i härvan försatts i konkurs. I somras gjordes dock en aktieutdelning från moderbolaget på 12 miljoner kronor.

– Jag har konstaterat att verksamheten avstannat helt och hållet. I oktober har många av de anställda slutat, många leasingbolag som haft maskiner utleasade har hämtat sin egendom. Kvar av verksamheten är mest skulder. Och sopberget då, säger konkursförvaltaren Morgan Kvarnström till Expressen.

I fredags skulle bolaget med verksamhet i Kassmyra efter påbud från kommunen ha tagit bort avfall som legat längre än tre år. Bolagen skulle även redovisa en handlingsplan för avvecklingen av anläggningarna i både Kassmyra i Tumba och Kagghamra i Grödinge.

Mitt i har sökt de misstänktas försvarsadvokat Thomas Bodström utan framgång. Till TV4 säger Thomas Bodström att han är förvånad över uppmärksamheten och häktningen då det "inte finns någonting som talar för att verksamheten varit brottslig.".

Läs även: Miljöpartiets ledare avgår efter Kassmyrafallet

Läs även: Kommunen anlitade miljöjurist

Läs även: 400 bostäder planeras i Kassmyraområdet

Läs även: Flera personer gripna misstänkta för brott