Arbetsyta. Den här platsen, i hörnet Palmfeltsvägen-Enskedevägen, nedanför gymnasiet, kommer att hägnas in nästa vecka. Här ska nya servicetunneln byggas. Foto: Region Stockholm

Nu utökas t-banebygget - till Enskede

Snart startar arbetet med nya tunnelbanan i Enskede. Det innebär transporter, borrningar och sprängningar under minst två år.

  • Publicerad 12:08, 19 aug 2020

Arbetet med att bygga ut och bygga om Stockholms tunnelbanenät pågår på flera fronter samtidigt.

Nästa fas i Söderort, som drar igång under augusti-september, är området Sockenplan-Enskede gård. Där startar byggandet av en ny servicetunnel som ska gå in söder om Enskede gårds gymnasium. Ett område i korsningen Palmfeltsvägen-Enskedevägen, nedanför gymnasiet, börjar därför hägnas in nästa vecka.  

Transporter och vibrationer

I ett första skede – som tar cirka ett år – kommer man att gräva sig nedåt för att komma fram till berget där det nya tågspåret, spårtunneln, ska byggas. Det innebär bland annat transporter, borrningar och enstaka, mindre sprängningar som kommer att märkas i närområdet, enligt Anna Sandahl, projektchef för nya tunnelbanan i Söderort. Men de stora sprängningarna påbörjas inte förrän hösten 2021.

– Det blir som en uppförsbacke just här. Tågen kommer från 70 meters djup, upp till ytan för att ansluta till befintliga spår vid Sockenplan, säger hon.

Ett arbete som redan pågår i Söderort är vid Sundstabacken nedanför Gullmarsplan, där man spränger för att skapa en arbetstunnel in till nya spårtunneln. Och uppe på Gullmarsplans bussterminal jobbas med att förbereda för de nya hissarna som ska transportera resenärer från nya plattformen 70 meter under jord upp till dagens biljetthall.

Jättehissar ska få plats

I början av oktober flyttas bussarna till nya hållplatslägen på grund av det här.

– Hisspaketet för de här nya, snabba hissarna är så pass stort att hisstopparna behöver komma upp där bussarna kör idag, därför måste vi bygga om för att få plats, säger Anna Sandahl.

Nästa vecka, 24 augusti, håller Region Stockholm, som bygger t-banan, ett digitalt informationsmöte för alla som berörs av tunnelbygget i Enskede gård. Cirka 2000 hushåll har bjudits in att delta och mötet följs via dator eller mobiltelefon. Man kommer också börja besiktiga fastigheter som ligger i närheten av arbetsområdet.

Nu startar sprängningarna för t-banan i Sjöstan

Arbeten i Söderort

Sundstabacken – här sprängs för att skapa en arbetstunnel in till nya spårtunneln som ska gå under Gullmarsplan.

Gullmarsplans bussterminal – här förbereds för nya hissar som ska ta resenärer från blåa linjens nya plattform 70 m under jord upp till dagens biljetthall.

Enskede gård – här börjar man bygga en servicetunnel för att ta sig in till nya spårtunneln som ska komma upp vid Sockenplan.

Följ arbetet i Söderort på Regionens hemsida. Där finns också länk till mötet 24 augusti. Hela t-baneutbyggnaden i Söderort och Nacka ska vara klar år 2030.

Visa merVisa mindre