Kungsängens församling gav nyligen beskedet till deras mångårige medarbetare och körledare, 84-årige Alvar Nilsson, att han inte kommer att få vara kvar från och med årsskiftet. Samtidigt har man tagit beslutet att Ceciliakören inte längre ska finnas inom kyrkans regi.

Ingrid Nygren minns då hon som 12-åring följde med sin syster på körrepetition under ledning av Alvar Nilsson. Ingrid provsjöng och på den vägen var det, även hon blev en medlem av kören.

Då Mitt i träffar henne 49 år senare så är det med stor besvikelse och mycket frågor som hon beskriver att hennes kör, Capella Cantica, nu tagit emot beskedet att deras verksamhet satts på paus. Och att Alvar Nilsson fått beskedet att han inte får vara kvar efter nyår – efter mer än 50 års engagemang som körledare.

– Vi hade ett digitalt möte med kören nyligen, där sa vi att får inte Alvar vara kvar vill inte vi vara kvar heller, för det är med honom vi vill sjunga.

Enligt Ingrid hade kören kunnat tänka sig att resonera annorlunda om det hade varit så att deras körledare själv önskat att få dra sig tillbaka från ansvaret. Då hade kören kunnat acceptera en ny körledare och ha en större förståelse för situationen.

– Men utifrån rådande förhållanden där han närmast tvingats bort från tjänsten så upplever vi att det är skillnad.

Vad säger det om tillståndet i församlingen?

– Jag tycker att det här med känslan och framförallt förståelsens för vad musiken betyder för kyrkan saknas, vi drar ju fulla hus. 

Ingrid beskriver med stort engagemang hur Capella Cantica årligen bjuder in Upplands-Broborna till midnattskonsert kring juletid.

– Och när Ceciliakören har haft sina luciakonserter har de haft tredubbla konserter som är fullsatta.

– Vi tror att församlingen kommer förlora väldigt mycket på det här, för musiken drar ju folk dit. 

Enligt Ingrid Nygren har kyrkoherden inte motiverat förändringarna och beskedet till Alvar Nilsson annat än att uttrycka att ”det finns för många körer i församlingen”.

– Det känns jättekonstigt, jag känner mig arg, ledsen och besviken.

Hur ser framtiden ut för kören?

– Vi tänker att blir inte Alvar kvar då följer vi honom och försöker starta en fristående kör i stället, säger Ingrid Nygren.

Hans-Cristian Nyström är kyrkoherde i församlingen. Han återkommer via mejl då Mitt i vill ställa frågor kring beslutet rörande körverksamheten och den kritik som riktats mot honom.

Enligt kyrkoherden är bakgrunden till beslutet att församlingen sedan i våras har ett mål- och visionsdokument. Syftet med detta är att hålla ihop verksamheten mot ett gemensamt mål.

”Kungsängen-Västra Ryds församling har beslutat att ha ett fokus på barn och unga, men också möta alla åldrar, inte minst de äldre som finns i kommunen”, skriver Hans-Cristian Nyström.

Han menar att det inom församlingen är ”förhållandevis nytt” att arbeta mot gemensamma mål.

”Det är en omställning när verksamheter förändras. Vi har också, precis som många församlingar, en krympande ekonomi att förhålla oss till.”

Vilken är planen framåt för Ceciliakören och Capella Cantica?

”Planen är att samarbeta med Ceciliakören, som är en egen förening, och att Capella Cantica ska kunna fortsätta som församlingens kyrkokör.”

Efter årsskiftet ska Alvar Nilsson inte fungera som körledare för de båda körerna, varför?

”Alvar avslutar sin anställning i församlingen vid årsskiftet, ett beslut som togs tidigt i våras. Vi samtalade om det redan 2017, men sköt fram det av olika skäl, bland annat femtioårsjubileet för hans körverksamhet.”

Hans-Cristian Nyström uppger att detta beslut ligger fast.

Mitt i har varit i kontakt med Alvar Nilsson som i nuläget inte vill lämna några kommentarer.