Nedlagd förundersökning. I våras, ett halvår efter att Vegavillan brann ner la polisen ner förundersökningen. "Vidtagna åtgärder har inte lett till att någon kan misstänkas för brottet. Ytterligare utredning kan inte antas ändra på det". Foto: Filip Magnusson

Nu tillåts bygge på Vegavillans tomt

Kommunen har upprepade gånger sagt nej till nybygge på Vegavillans tomt. Nu ändrar man sig ett år efter att villan brann ner, och här kan bli både lägenheter och radhus. Men beslutet möts av kritik.

  • Publicerad 12:46, 27 okt 2020

Nu när villan inte finns kvar, finns heller inte kulturvärdena kvar på samma sätt

Den gamla lanthandeln i Vega brann ner till grunden i november i fjol. Villan hade då varit under renovering en tid och bytte ägare året innan.

Polisen utredde misstänkt mordbrand, men kunde inte styrka brott och la ner utredningen i våras.

Innan branden sökte ägaren om planbesked för att riva villan och bygga flerbostadshus. Ansökan fick då avslag. Efter branden gjordes en ny ansökan, men inte heller då gavs positivt besked.

Petri Salonen (C), ordförande i stadsbyggnadsnämnden, sa tvärtom att det här är kulturhistoriskt värdefull mark, även om han inte helt stängde möjligheten för en detaljplan i framtiden.

Vega-villan. Foto: Filip Magnusson

Vega är uppkallat efter villan

Lanthandeln i Vega, som hela Vega är uppkallat efter, byggdes på 1880-talet.

Huset uppkallades efter det kända fartyget Vega som passerade vid Dalarö runt 1880, under ledning av upptäcktsresanden Adolf Erik Nordenskiöld.

Den gamla villan i Söderhagen var en gång i tiden lanthandel och sen järnhandel.

Visa merVisa mindre

Kan bli 19 radhus

Men nu, sex månader efter det beskedet, har han svängt i frågan. Tillsammans med de andra i mittenkoalitionen beslutade man på kommunstyrelsens möte i måndags att det ska få byggas på tomten.

– Nu när villan inte finns kvar, finns heller inte kulturvärdena kvar på samma sätt. Och eftersom polisens utredning lagts ner kunde vi fatta det här beslutet, hade det fortfarande varit ett öppet ärende hade det inte gått, säger han.

Enligt ansökan vill ägaren bygga ett sexvåningshus med lägenheter och nio mindre radhus, alternativt 19 trevåningsradhus.

– Jag har svårt att se att det ska vara höghus där. Men vad som passar är en fråga som ska utredas längre fram, säger Salonen.

Bedömningen är att en detaljplan kan vara klar först 2033, eftersom det ligger så många andra byggen före i planeringen och att detta inte är ett prioriterat ärende.

"Sänder konstiga signaler"

Sven Gustafsson (M), oppositionsråd, är kritisk till hanteringen av ärendet, som han tycker sänder ut konstiga signaler. Han tycker också att det är orimligt att platsen helt plötsligt är lämplig för flerbostadshus och radhus.

– En fastighetsägare söker planbesked för flerbostadshus och radhus och får nej. Söker igen direkt efter att befintlig byggnad brunnit ner och får nej. Efter några månader skickar samma ägare in samma ansökan en gång till och då blir det ja, och skälet till ett ja är just att befintlig byggnad brunnit ner.