Nu tas stans hyrcyklar bort – kommer inte tillbaka

1 500 hyrcyklar tas nu bort, magasineras och kommer med största säkerhet inte tillbaka till nästa år.

  • Publicerad 15:57, 1 nov 2018

Säsongen för stadens hyrcyklar har tagit slut och totalt tas 1 500 hojar nu bort från gatorna. Men till skillnad från tidigare år kommer de i april nästa år inte att ställas ut på nytt.

När det blir några nya kommunala hyrcyklar är i dag mycket osäkert sedan en upphandling av nya hyrhojar har havererat.

– Vi arbetar nu med en ny upphandling och målsättningen är att ett lånecykelsystem ska finnas på plats så snart som möjligt, men det kommer att bli svårt att klara till våren 2019, har Jonas Eliasson, förvaltningschef på trafikkontoret tidigare sagt.

Inga elcyklar

Stockholm City Bikes har funnits i tolv år, men i fjol gick avtalet ut. Nya elcyklar skulle komma, men upphandlingen från 2017 överklagades till förvaltningsrätten.

I somras kom domstolen fram till att staden valt en för lång avtalstid och att upphandlingen därför måste göras om – och det är det som staden med största säkerhet inte hinner med till våren 2019.

Litet hopp om nästa år

Staden har redan förlängt avtalet med Clear Channel för att rädda säsongen 2018 men en sådan förlängning får staden inte göra en gång till.

Även stationerna ska plockas bort om några veckor. Foto: Sanna Junhem

Clear Channel kommer nu att magasinera sina 1 500 cyklar. Företaget kommer dock att ha kvar hojarna tillgängliga om staden mot förmodan skulle välja att sluta ett nytt avtal med företaget om att använda deras cyklar även nästa säsong.

– Nu samlar vi in alla cyklar och utvärderar hur vi använder dem på sikt. Det finns möjligheter att flytta dem till andra marknader i Sverige eller utomlands som har liknande system. Men om staden ändrar sig har vi cyklarna tillgängliga för att snabbt komma igång, säger David Klagsbrun, kommunikationsansvarig på Clear Channel som äger City Bikes.

Det blir heller inga el-cyklar till våren. Foto: Sanna Junhem

De 1500 cyklarna ska magasineras. Foto: Sanna Junhem