Rättegången beräknas pågå i tio dagar. Foto: Mostphotos

Nu tas rättegång om mord i Solna om

2010 dömdes Esa Teittinen för mord på en bekant i Solna. 62-åringen får efter åtta år i fängelse sin morddom prövad i Svea hovrätt – idag börjar rättegången.

  • Publicerad 06:56, 14 aug 2018

2009 hittades en man i 70-årsåldern död i ett badkar i en lägenhet i Solna. Trots att inte dödsorsaken kunde fastställas dömdes Esa Teittinen, som var bekant med offret, till femton års fängelse för mord.

Men Teittinen har sedan dess hävdat sin oskuld och begärt resning flera gånger. Beslutet om resning togs av Högsta domstolen i våras. Mannen dog, enligt försvaret, en naturlig död aletrnativt drunknade.

Med start idag, tisdag, ska fallet prövas på nytt i i Svea Hovrätt. Åklagaren kommer bland annat att presentera en ny rekonstruktion av händelsen.

”Inte begåtts något mord”

Esa Teittinens försvarare Marko Tuhkanen har sedan resningsbeslutet varit mycket säker på att få sin klient fri. Inför förhandlingarna i Svea hovrätt säger han att uppfattningen är densamma, även efter åklagarens nya bevisning.

– Absolut. Det är helt exakt 100 procents chans att vi får framgång i målet, säger han.

– Vi kommer att visa för hela svenska folket att det inte begåtts något mord och hur det kan gå till när man sätter dit en oskyldig för mord.

Marko Tuhkanen kallar åklagarens nya uppgifter för ”rent trams” och uppger att försvarets experter bedömt att dessa inte har något bevisvärde alls.

Åklagaren vill inte kommentera fallet förrän efter sista rättegångsdagen, preliminärt den 24 augusti.