Foto: Charlotte Årling

Nu tas datumparkeringen bort i Täby

Nu behöver Täbybor inte längre hålla koll på om det är jämn eller ojämn dag. Den 9 maj försvinner nämligen datumparkeringen från kommunens gator.

  • Publicerad 12:05, 10 maj 2022

I de områden där det är trängre kommer vi ha kvar parkeringsförbud.

Udda datum får du parkera på den sidan av gatan som har jämna adressnummer. Jämna datum får du parkera på den sidan av gatan som har udda adressnummer.

Har du också grubblat över vad som faktiskt gäller i kommunen?

På grund av att systemet uppfattas som krångligt har Täby kommun nu valt att från och med den nionde maj upphäva datumparkering helt i Täby.

– Datumparkeringen är svår att förstå sig på och sen ger den inte så mycket, den kändes otidsenligt, säger Erik Andersson (M) kommunstyrelsens ordförande.

Att slopa datumparkeringen har länge stått med i Alliansens planer.

Men först nu kommer man till skott, och i kommunen verksamhetsplan för 2021 stod det att politikerna vill avskaffa den generella datumparkeringen i Täby.

Varför har det tagit tid?

– Vi har utrett frågan, om vi ska ha nya regler på gator till exempel, och sen har vi varit tvungna att informera de som har privata tomter att ta ner skyltar med datumzon, de ska inte längre vara kvar säger han.

I stället för datumparkeringar som kommer det exempelvis vara parkeringsförbud på vissa dagar, för vissa gator. Detta för att underlätta sånt som snöplogning och snösopning.

Annars gäller de vanliga parkeringsreglerna.

– I de områden där det är trängre kommer vi ha kvar parkeringsförbud en dag i veckan, där det krävs.

Hur ska ni undvika att Täbybor blir förvirrade?

– Jag tror inte det kommer vara ett problem. Skylten som visar att Täby hade datomzoner kommer nu att försvinna, säger han.