Nu tar tjejerna större plats i skateparken

Snödropparna är ur jorden, solbrillorna sitter där de ska och inte minst – skejtarna är tillbaka i Rålis. Våren är här och i år ska tjejerna ta större plats i skateparken.

  • Publicerad 10:16, 16 mar 2017

Redan i höstas började unga tjejer samlas i Rålis för att skejta tillsammans. Inte helt lätt alla gånger, för det är ofta grabbarna som vill bestämma.

– Det blir lätt att man står längst bak och känner att man inte är tillräckligt duktig, säger 10-åriga Ellinore Bergare som kommit för att åka tillsammans med sina tjejkompisar.

Att kunna åka tillsammans med sina vänner betyder mycket, säger hon.

– Man får modet tillbaka.

Kompisen Stella Rahmqvist håller med.

– Det betyder jättemycket. Det är också mycket roligare när man träffar sina kompisar, säger hon.

Ellinore Bergare tränar nya trix. Foto: Åsa Sommarström

Initiativtagare till tjejskejten är skejtprofilen Ants Neo. Därefter har även Mikaela Rahmqvist, som är mamma till Stella, hakat på. Mikaela kan intyga att det ibland är hård stämning bland skejtarna.

– Det är egentligen en härlig kultur men det finns de som är väldigt macho. I höstas var det bråkigt och stökigt med killarna som tyckte att man inte ska få åka på de svåra banorna om man inte är tillräckligt duktig.

Ellinor Bergare berättar hur killarna kunde reagera.

– När vi kom började de åka jättesnabbt och körde på oss för att vi inte skulle vara där.

Men tjejerna kommer fortsätta ta plats i skateparken. Varje onsdag, mellan 14.30 och 16.00, kommer Mikaela eller Ants vara på plats i Rålambshovsparken för att stötta tjejerna som vill åka. Det kommer också att finnas möjlighet att låna en bräda för den som vill prova på.

– Den här platsen ligger så nära där vi alla bor och ändå var den inte tillgänglig för tjejerna. Det kändes fel, säger Mikaela Rahmqvist.

Redan nästa onsdag blir det en särskild pröva på-tid klockan 15.15 för alla tjejer som vill åka.