Nu tar S avstånd från Berglunds uttalande

I ett meddelande till partiets medlemmar tar nu Socialdemokraterna i Upplands Väsby avstånd från Leif Berglunds uttalanden. Ursäkten får dock Berglund själv stå för.

  • Publicerad 19:00, 16 jul 2018

I fredags kunde Mitt i Upplands Väsby rapportera om socialdemokratiske Leif Berglunds avgång.

Efter hans uttalanden som i smyg fångats på film och spridits i sociala medier valde Berglund själv att avgå från posten som kommunfullmäktiges ordförande och fullmäktigeledamot.

”Beklagar det inträffade”

I ett meddelande till det Socialdemokratiska partiet och dess medlemmar skriver man att ”Socialdemokraterna i Upplands Väsby tar fullständigt avstånd från hans uttalanden och finner dessa oacceptabla.”

Vidare skriver man att partiet beklagar det inträffade och den skada detta har skapat för de inblandade.”

Man uttrycker samtidigt att Leif Berglund är en partivän med lång erfarenhet från det politiska arbetet inom partiet, som man har fortsatt respekt för.

Ska inte jobba

Kommunfullmäktiges nästa sammanträde infaller inte förrän den 24 september, och det är först då som Leif Berglunds ansökan om avgång kommer behandlas. Men han kommer fram till dess inte att arbeta. Det blir i stället vice ordförande Ingela Melkersson (MP) och andra vice ordförande Christina H. Gardos (M) som får ta över arbetsuppgifterna i kommunfullmäktige. Det säger Erika Fransson (S), Arbetarkommunens ordförande.

– Han kommer inte arbeta, men formellt är han inte entledigad innan beslutet har fattats. Med tanke på omständigheterna kan han inte bereda ärendet i kommunfullmäktige utan det gör presidiet, det vill säga vice ordförande och andra vice ordförande, säger hon.

Har partiet gått ut med en officiell ursäkt till de drabbade?

– Vi tar såklart avstånd från det inträffade och har i meddelandet till partiet och dess medlemmar utryckt detta och också beklagat det inträffade. Men ursäkten direkt till de drabbade kommer från Leif Berglund själv. Jag vet att han har talat med Robert Pettersson (MED) och försökt få tag i Ismo Salmi (KD), men inte lyckats.