Foto: Mostphotos

Nu tar polisen hjälp - av hundägare

Vallentuna kommun arrangerar ihop med lokalpolisen en föreläsning om hur hundägare kan bli bättre på att iaktta och upptäcka inbrott.

  • Publicerad 14:14, 15 jan 2018

– Det här är någonting som tryggare Vallentuna bjuder in till. Den vänder sig till hundägare, främst i Vallentuna kommun, säger Stefan Dahlgren, kommunpolis.

– Den riktar sig till hundägare som är ute med sina hundar och troligtvis ser en massa saker. En del saker kan vara ganska bra att vi får reda på.

Det var Stefan Dahlgren som sprang på konceptet och tänkte att det kunde vara något att testa på i Vallentuna.

– Det här är ett koncept som en brottsförebyggande polis i Solna tagit fram. Det är tämligen nytt. Hon som är upphovskvinna till det här har provat det framför allt i Solna.

Men trots att de kallar det "nos och spaningspatrullen" är det inte hundarna som kommer vara i huvudfokus.

– Det handlar inte om att utbilda några hundar, det är hundägarna vi kommer utbilda. Man försöker nå hundägare och få dem att vara lite aktiva och komma med de här pusselbitarna som vi ibland saknar, säger Stefan Dahlgren.

På föreläsningen kommer polisen bland annat informera om hur man kan vara mer uppmärksam, vad man ska vara uppmärksam på och ge en del enkla tips.

– Det handlar inte specifikt om inbrott, även om det är framtaget i någon form av grannsamverkan-modell.

Om det här blir en modell som Vallentuna kommun kommer att använda sig av framöver får intresset från hundägare visa.

– Kommer det fyra stycken dit blir det väl inte mycket till projekt. Men vi gör en trevare så får vi se hur många som dyker upp. Det ska bli spännande att se, säger Stefan Dahlgren.

– Får vi in tips från allmänheten så kommer det bli enklare för oss att nysta upp olika brott. Vi ensamma klarar inte det här.

Enligt Vallentuna kommun är det även hundägare från Täby som anmält sig.

NÄR: Tisdag den 6 februari 2018
TID: Klockan 18:00 – 19:30
PLATS: Kulturrummet, Vallentuna Kulturhus

Anmäl din medverkan senast den 1 februari 2018 till therese.eriksson@vallentuna.se