Ledarskap. Parisa Liljestrand (M) brinner för utveckling och ledarskap. Foto: Pi Frisk

Nu tar Parisa över Vallentuna

Parisa Liljestrand, 32, är Vallentunas nya kommunalråd – med målet att göra Vallentuna mer känt. – Jag känner mig jättehedrad och det ska bli fantastiskt roligt, säger hon.

  • Publicerad 11:15, 11 jun 2015

Det känns bra i hjärtat på mig att jag är motsatsen till det Sverigedemokraterna försöker hävda.

Från början var det DemoEx, ett lokalt parti som trodde på direktdemokrati, som fångade Parisa Liljestrands intresse. Hon var engagerad i partiet mellan 2002 och 2010.

– Då förde jag någon annans talan. När jag gick med i Moderaterna var det för att jag ville föra min egen talan, den ideologi jag står för, säger Parisa Liljestrand.

Hon är utbildad lärare och kommer närmast från ett jobb som rektor i Vaxholm.

– Jag saknar att vara lärare varje dag, det är det roligaste jag gjort, att stå i klassrummet. Jag hoppas att det här uppdraget kan mäta sig med det.

Att hon trots det jobbat som rektor förklarar Parisa Liljestrand så här:

– Jag är den envetna typen som inte kan se utvecklingspotential utan att göra något åt det. Ledarskap ligger mig varmt om hjärtat.

Flydde från Iran

Parisa Liljestrand tror att hon fått sitt driv från föräldrarna. De tog med sig den då treåriga dottern från Iran till Sverige. Efter sex månader på flyktingförläggning hamnade familjen i Vallentuna.

– De fick ett fantastiskt mottagande från kommunen, de fick alla förutsättningar.

Att vara kommunalråd som själv kommit som flykting, i en kommun där ett parti som vill stänga landets gränser, sitter på tre av stolarna i kommunfullmäktige försöker hon se från den ljusa sidan.

– Det känns bra i hjärtat på mig att jag är motsatsen till det Sverigedemokraterna försöker hävda. De är demokratiskt invalda och de får stå för sina åsikter.

Hennes bakgrund har format henne, säger Parisa Liljestrand.

– Absolut. Mitt sätt att tänka kring vem jag är och vad jag gör. Vilka uppdrag jag bär med mig, vilka möjligheter jag har att verka. Det är mina föräldrars förtjänst att jag kom från en sluten tillvaro till en öppen.

Skolan är hjärtefrågan för det nya kommunalrådet.

– Det är eleverna som är vår framtid. Det är lätt glömma, vi tittar lätt bara på siffror och glömmer helheten.

Borde synas mer

Hon vill att Vallentuna ska synas mer.

– Vi är den lilla kommunen i den stora staden. Vallentuna har massor av kvaliteter som vi ska lyfta. Närheten till naturen, det fan­tastiska läget nära Arlanda och Stockholm, det är en attraktiv kommun att bo i.

Kommunalrådet själv bor i Kragstalund med två barn, 3 1/2 och 1 ½ år gamla. I sommar ska hon plugga in sig på kommunen. Barn- och ungdomsnämnden känner hon väl efter sin tid som ordförande, men övriga nämnder måste hon lära sig mer om.

– När jag blir ledig ska jag vara med familj och vänner. Och så blir det två veckor i England där mina föräldrar bor nu. De vill träffa barnbarnen.