– Du bara kräks ur dig såna uttryck, sa Michaela Fletcher (M) när oppositionsrådet Ann-Christine Furustrand (S) klagade på bristen på insyn.

I måndags fattade Österåkers fullmäktige beslut om försäljning av Hackstaskolan till företaget Nystad Stadsutveckling AB. De ska i sin tur rusta upp skolan så att Internationella Engelska skolan (IES) kan etablera sig i Österåker.

Det som väckte så ont blod var när Ann-Christine Furustrand nämnde risk för korruption.

– Öppenhet kan inte vara farligt tänker vi, sa hon, och fortsatte med att det kan motverka "all form av korruption som kan uppstå”. Det fick kommunstyrelsens ordförande att gå i taket.

Kritik mot priset

Annars handlade debatten mycket om att oppositionen saknar en konsekvensanalys hur IES kommer påverka övriga skolor, risken för ökad segregation och om priset är affärsmässigt.

– Vi har ingen aning om det här är det optimala priset, tyckte Björn Molin (partilös) och ansåg att marken borde lagts ut för budgivning på öppna marknaden.

Mathias Lindow (L) höll inte med:

– Det är ju värderat till ett marknadspris av två oberoende värderingsfirmor.

”Österåkersbor vill ha IES”

Ann-Christine Furustrand (S) ville ha besked om det fanns några oredovisade löften till Nystad eller IES och fick svar av Michaela Fletcher (M):

– Inga utfästelser, inga subventioner. Ingenting har sådant har lämnats, sa hon.

Hon motiverade också varför alliansen så gärna vill locka IES till Österåker. Enligt henne går idag runt 400 elever från Österåker på internationella skolor – utanför kommunen.

– Alliansen agerar på medborgarnas uppdrag. Medborgarna vill gärna ha Internationella Engelska skolan.

Enligt Per Ronnevik, VD på Nystad, börjar arbetet med att bygga till och totalrenovera insidan av Hackstaskolan i sommar, "för att erbjuda högsta moderna standard".

Kan öppna 2023

"Utvecklingen baseras på befintliga förutsättningar på platsen med fortsatt småskalig och uppbruten bebyggelse. Gällande den befintliga skolbyggnaden kommer stor hänsyn tas till Paul Hedkvist arkitektur från1963" skriver han i ett mailsvar till Mitt i.

”Vår plan är att skolan ska stå klar och välkomna barnen i augusti 2023.