Nu tar Danderyd tag i elevernas missbruk

Idag fick eleverna på Viktor Rydberg Gymnasium en förhandstitt på nya siffrorna från Stockholmsenkäten 2018. Syftet var att kicka igång projektet som handlar om eleverna bakom siffrorna. – Nu ska vi lyssna på era berättelser, säger Jonas Jonsson, fritidsgårdschef i Danderyds kommun, i aulan.

  • Publicerad 17:14, 6 sep 2018

Länge har Danderyds ungdomar rökt, snusat och tagit droger mer än övriga Stockholm. Siffrorna i Stockholmsenkäten 2018 visar att Danderyds ungdomar fortfarande leder. Idag var det förhandsvisning. De officiella siffrorna släpps senare i september.

Vill höra elevernas berättelser

Nu tar kommunen tag i problemet på allvar. Istället för den vanliga pedagogiken att eleverna lyssnar och de vuxna svarar, skapar de kreativa möjligheter för eleverna att uttrycka sig själva. Projektet ”Danderyd lyssnar” innefattar fem workshops där de får lära sig att berätta om sina egna liv. Det blir drama, film, pod.

– Det intressanta är inte siffrorna, utan att prata med eleverna om siffrorna och låta dem presentera det för sina familjer.

Tror på projektet

Mikaela Brodin och Sofia Lidén Erfelt går första året på Viktor Rydbergs Gymnasium. De tycker att projektet låter bra.

–  Det är mycket som skrivs om oss som jag inte håller med om. Det går mycket rykten om oss. Det snackas om Danderyd, att vi är värst och utifrån skapar de sina egna teorier. Det är bra att vi får berätta själva, säger Mikaela Brodin.

– Jag tycker det är bra. Det kanske blir lite obehagligt, men det är ett steg i rätt riktning, säger Sofia Lidén Erfelt.

Involverade i ”Danderyd lyssnar” är verksamheter inom fritid, kultur och skola i Danderyds kommun. Dessutom medverkar ett antal experter som bland annat ansvarar i de workshoppar som hålls i de medverkande skolorna.

Fakta

Stockholmsenkäten

Stockholmsenkäten är en återkommande undersökning av ungdomars livsstil, som genomförts i Danderyds kommun vartannat år sedan 2004. År 2016 deltog 22 kommuner i Stockholms län inklusive Danderyd. Undersökningen görs bland elever i årskurs nio och gymnasiets årskurs två.

Samtliga skolor i Danderyd som har elever i årskurs 9 deltog. Av gymnasieskolorna deltog Viktor Rydbergs Gymnasium och Danderyds gymnasium. Marina läroverket skulle delta men ifyllda enkäter slängdes av misstag dagen innan de skulle hämtas upp.

Källa: Socialförvaltningen
Visa merVisa mindre