FYR. Efter två års pandemipaus sätter både Kallhäll och Barkarby-Skälby Scoutkår fyr i sina majbrasor igen. Arkivbild. Foto: Charlotte Årling

Nu tänds majbrasorna igen

Det börjar bli dags att välkomna våren till Järfälla. Efter två års pandemipaus är det nu dags att tända eldarna – och Kallhälls scoutkår inviger sin bagarstuga.

  • Publicerad 07:00, 25 apr 2022

REDO. Scoutledarna Berndt Lehnert och Peter Westman kommer att stå för att baka tunnbröden i den nya bagarstugan. Foto: Anneli Löfgren

I år är Kallhälls scoutkår extra pepp på att anordna sitt valborgsfirande den 30 april vid Slammertorp.

– Vi har inte haft något under pandemin så det ska bli jätteroligt att få göra det i år. När vi lade ut det på vår Facebooksida delades det blixtsnabbt, berättar Anneli Löfgren, scoutledare i Kallhälls scoutkår.

Den 30 april mellan 17.00 och 20.00 firar kåren in våren vid Slammertorp i Kallhäll.

Bagarpremiär

Under kvällen kommer även den den nyrenoverade bagarstugan som står på torpet göra sin debut.

– Under annandag påsk har två bagare bränt in ugnen och provat att baka i den. Sen är det invigning på valborg och då kommer bagarna att göra tunnbröd, säger Anneli.

Den gamla bagarstugan har stått oanvänd på torpet under en längre tid. I år valde kommunen att renovera den och Anneli tror att den kan locka fler nyfikna besökare.

– För två år sedan hade vi över 500 personer här. Jag tror det kan blir fler i år, både för att bagarstugan öppnar men också för att man saknat att få fira tillsammans.

Fler firanden

Skälby-Barkarby Bygdegårdsförening anordnar valborgsdans när Hasse Svedebergs Skälbygäng bjuder upp till dans.

Lördagen 30 april, 19.00-23.00 i Skälby gård. Det kostar 120 kronor och då ingår pausfika.

Aspnäskyrkan kommer inte arrangera sitt traditionella valborgsfirande vid Baset i år.

Visa merVisa mindre

Firande på Vårdkaseberget

Även Barkarby-Skälby scoutkår arrangerar sitt årliga firande på Vårdkaseberget.

Mellan 18 - 22 är de på plats vid Skälby gårds dansbana och lekparken. Det kommer säljas korv, lotter och sockervadd och Järfälla manskör, Järfälla brass och trubaduren Hubbe Algovik står för underhållningen.

Vid åtta kommer scouternas fackeltåg ta sig upp på kullen och tända majbrasan.