Det blir ingen julmarknad i Järnvägsparken i år. Förra årets tillställning med marknadsstånd, tomtar och aktiviteter uppskattades av många Väsbybor, men i år satte pandemin stopp för festligheterna.

– Liv och hälsa måste sättas främst. Och även om det är tråkigt att vi inte kan ha en traditionell julmarknad tror jag att det är viktigare än någonsin att tillvarata alla ljusglimtar vi kan få, säger Amra Barlov Lindqvist, vd på Väsbyhem som arrangerade julmarknaden i samarbete med kommunen.

Just ljus är något man i stället satsar på. På torsdagen satte utemiljövärdarna, för andra året i rad, upp tusentals ledlampor i Järnvägsparken strax intill Väsby station. Och för att skapa extra julstämning har de även rest en tolv meter hög gran, "direktimporterad" från Jämtland.

– Ja, den är riktigt hög. Nu ska vi bara få ordning på de sista lamporna också, säger utemiljövärd Jenny Welch.

Beundrande besökare

En av de första på plats att beundra belysningen var Väsbybon Silvana Sota, på väg hem från jobbet som modersmålslärare i albanska.

– Det är jättefint! Det behövs verkligen ljus och värme i dessa tider, säger hon.

Amra Barlov Lindqvist håller med.

– Nu mer än någonsin tidigare behöver vi alla få känna hopp i mörkret. Om vi på Väsbyhem kan bidra genom att skapa en ljus och stämningsfull utomhusmiljö där många människor rör sig dagligen, så är det mycket värt för oss.

I anslutning till att parkbelysningen tändes släpptes även tävlingen Adventsjakten, en slags digital tipspromenad, till Väsbyhems hyresgäster.

– Adventsjakten är en digital utomhusaktivitet i fyra etapper som pågår fram till jul. Den består av frågor som besvaras via en app i telefonen, säger Katarina Anund, marknads- och utvecklingschef på Väsbyhem.