Nu surrar det från Järfällas första bikupa

För miljöns skull, och kanske lite för honungens. Nu har Järfälla kommun låtit uppföra sin första bikupa inom kommunen.

  • Publicerad 09:17, 30 jul 2015

Tidigare i somras skrev vi om att Järfälla kommun hade planer på att få upp en bikupa på något lämpligt ställe i kommunen – och nu är det gjort.

Vid hundrastgården i närheten av Kontovägen i Barkarby står det nu en grön kupa som har blivit hem för cirka 50 000 bin.

Kjell Andersson och Gert Jansson arbetar för Biman och är de som låtit ställa ut bikupan för kommunen. De bägge är Järfällabor och är glada över att man, lokalt, väljer den här satsningen.

– Det är strålande att de vill vara med och bidra till mångfald i floran. Bin bidrar till att det svenska jordbruket kan fortsätta, säger Kjell Andersson.

Vill lära skolklasser

Snart ska de sätta upp ett staket runt bikupan och sätta upp informationsskyltar. En förhoppning de har är att, exempelvis, skolklasser ska kunna gå förbi, läsa om bin och lära sig något.

Om de fick bestämma skulle de upplåta ännu fler bikupor. En bikupa med bin täcker ungefär en och en halv kilometer i radie och de är nöjda med platsen kupan ställts på.

– Det är bra med flora här, mycket växter och att det är en väg här bredvid gör inte så mycket. Utan våra bin skulle våra bär som vi kan plocka genom allemansrätten inte ha en chans, s­äger Gert Jansson.

Tanken är att de ska besöka bikupan var fjortonde dag och undersöka hur honungsskörden gått – har den gått bra kommer den tappas och kommunen tar hand om den.