Renas. 2026 läggs Bromma reningsverk ned, och istället ska Västerorts avloppsvatten renas i den utbyggda Sicklaanläggningen. Foto: Anna Rönnqvist

Nu startar sprängningarna för nya avloppstunneln

I måndags genomfördes den första sprängningen i Smedslätten för att ge plats åt en 14 kilometer lång avloppstunnel. Arbetet innebär att lastbilar kommer köra skytteltrafik genom Bromma.

  • Publicerad 16:03, 14 maj 2020

Sprängningarna i Åkeshov kommer att börja om några veckor.

Den nya avloppstunneln ska leda Västerorts avloppsvatten från Bromma, under Mälaren, via Söderort och till slut hamna i ett utbyggt reningsverk i Sickla, under Hammarbybacken. När tunneln väl är klar år 2026 kommer Bromma reningsverk i Åkeshov att stänga.

På vägen till Sickla kommer totalt sex arbetstunnlar att anläggas där tunnelmynningar ska sprängas fram. Två av dessa ligger i Bromma, en i Åkeshov, som är startpunkten, och en i Smedslätten innan den dras vidare mot Hägersten.

LÄS ÄVEN: Startskott för nya avloppstunneln i Åkeshov

I måndags skedde första sprängningen i Smedslätten. Enligt Eva Rådmark Herrder, kommunikationsansvarig på Stockholm vatten och avfall, kan det bli en till två sprängningar per dag i fortsättningen. Sprängningarna kommer pågå i flera års tid, men ska inte höras lika tydligt ju längre in i tunnlarna man kommer.

– Sprängningarna i Åkeshov kommer att börja om några veckor, på vår hemsida finns en karta där man kan se var och när det sprängs, säger hon.

LÄS ÄVEN: Snart byggs nya avloppstunneln under Söderort

Mycket trafik på vägarna

Bergmassorna lastas sedan på lastbilar inne i tunneln och fraktas iväg till en krossanläggning. Det innebär att Brommaborna kommer märka av en hel del trafik de kommande åren.

I Åkeshov kommer upp till 64 lastbilar per dag köras via Åkeshovsvägen söderut till Drottningholmsvägen. I Smedslätten kommer som mest cirka 75 lastbilar köras per dag österut via Alviksvägen till Drottningholmsvägen.

Arbetet med tunnlarna kommer att utföras på vardagar mellan klockan 7 och 22.

I början kommer arbetena vara särskilt störande för de som bor i närområdet eftersom man arbetar ovan jord. När man väl kommer in en bit i berget kommer ljudet successivt minska. Efter att bergsmassorna fraktas bort är det dock dags för betongtransporter till tunneln.

– Det är väldigt skönt att vi nu är igång med alla delar av projektet. Det innebär att vi kommer kunna färdigställa projektet enligt vår planering, säger Stefan Rosengren, projektchef Stockholms framtida avloppsrening, på Stockholm vatten och avfalls hemsida.

Vill du veta när det sprängs?

Det går att få aviseringar via sms cirka 30 minuter innan sprängningarna sker. Mer information finns på svoa.se.