Från och med nästa vecka kan kvinnor och tjejer testa på gruppträning i Bredängshallen. Foto: Korpen Stockholm, arkivbild

Nu startar gratis träning för kvinnor i Bredäng

Sugen på att testa zumba eller kanske lite pilates? Under sex veckor arrangeras gratis gruppträning för tjejer och kvinnor i Bredängshallen.

  • Publicerad 16:40, 7 nov 2018

Det är Korpen Stockholm som har fått i uppdrag arrangera gratis träning i Bredäng för alla som definierar sig som kvinnor eller tjejer av Skärholmens stadsdelsförvaltning.

Varje onsdag, under sex veckor, kommer hallen öppna för de som vill testa på.

– Vi kommer erbjuda olika typer av gruppträning, som zumba, pilates och cardioövningar. Historiskt har det varit svårare att få in kvinnor i idrottsföreningar än män och det är något vi vill ändra på, så vi är jätteglada att Skärholmens stadsdelsförvaltning också ser det behovet, säger Klara Hörnqvist, projektansvarig på Korpen Stockholm.

Varför tror du att det ser ut så?

– Jag tror att det är för att kvinnor har varit underprioriterade i idrottsförbunden. Det finns en kultur av att idrott är något för män, kvinnor i föreningar har ofta fått sämre halltider och inte samma utrymme i budgetar. Även om det är på väg att ruckas kan det behövas särskilda insatser för att prioritera kvinnor.

Hoppas fler ska våga träna

Att träningarna bara är öppna för tjejer och kvinnor tror Klara Hörnqvist kan få fler att våga ta steget och börja träna.

– Det finns massa olika orsaker till att kvinnor inte vill träna med män. En kan vara att det är kulturellt. Andra kan av olika anledningar känna sig obekväma och otrygga bland män, då är det absolut en fördel att ha en plats där en slappna av och vara sig själv, säger hon.

Målet är att de som testar på att träna också ska vilja fortsätta efter att de sex veckorna är slut.

– Det är inte så noga om det är i vår förening eller något annat, förhoppningen är att de som är med ska känna att det är kul och hitta något som passar dem. Men också att de ska träffa likasinnade och hitta en egen plats där de kan ta plats, säger Klara Hörnqvist.

"Hitta din grej" i Bredängshallen

När? Onsdagar, klockan 20.30 till 21.30, 14 november till 19 december.

Var? Bredängshallen.

Vad? Gruppträning för kvinnor och tjejer, från 13 år och uppåt.

Kostar? Gratis, men du måste bli medlem i Korpen Stockholm, vilket kostar 50 kronor. Kan göras på plats.

Arrangörer? Korpen Stockholm och Skärholmens stadsdelsförvaltning.

Visa merVisa mindre