Sigtunas nya brandstation kommer att ligga vid ”Tullen”, alltså i korsningen av väg 263 och 255. Placeringen är strategiskt vald för att korta insatstiderna till både Märsta och Sigtuna tätort jämfört mot dagens insatstid.

Det är just brandstationens placering och bemanning dygnet runt som kommunstyrelsens ordförande, Olov Holst (M), lyfter fram.

– Äntligen påbörjas byggnationen av den nya, moderna brandstationen som ska betjäna hela kommunen. En av våra högsta prioriteringar är att våra invånare ska kunna bo, leva och verka i en trygg och säker kommun. Därför välkomnar vi den nya mer centrala placeringen, som innebär att fler kommer att kunna få hjälp fortare än idag, säger Olov Holst.

Modern station

Det är Brandkåren Attunda som ska bygga brandstationen. Den ska bli en modern station med bland annat bergvärme och solceller.

När den nya stationen tas i bruk avvecklas heltidsstationen i Kolsta samt deltidsstationen vid Sigtunaängarna. Personalen, fordonen och materialet som i dag finns i Kolsta kommer att flytta till Sigtunas nya brandstation när den står klar.

Vid ceremonin runt det första spadtaget deltog kommunstyrelsens ordförande Olov Holst, Attunda förbundsdirektions ordförande Emma Feldman (M) och räddningschef Martin Öhrstedt.

– Det gläder mig att vi nu tillför Sigtuna kommun en modern, funktionell och hållbar brandstation som också rent estetiskt kommer passa in i den unika miljön kring Sigtunatullen. Den strategiska placeringen är optimal och medför en god service åt hela kommunen, uppger Martin Öhrstedt.

Ökat skydd för boende

Olov Holst snabb tryckte lite extra på byggnadens utseende.

– En brandstation behöver inte vara ful i sin utformning, vår brandstation kommer vara väldigt fin. Och den kommer ses av många då den ligger väldigt centralt för boende i området.

Sedan var det tre saker han hade att säga till brandmännen på plats,

– Kostnadseffektivitet, nya arbetsmiljöer för alla i yrket och placeringen kommer att öka skyddet för boende. Tryggheten kommer att öka för alla, säger Olov Holst.