Håkan Hedenqvist är varvschef på Märsta båtklubb. Foto: Stefan Källstigen

Nu startar båtsäsongen i Sigtuna

Här är startskottet för sommaren. Nu lägger medlemmarna i Märsta båtklubb och Sigtuna båtklubb i sina båtar.

  • Publicerad 09:21, 3 maj 2021

Att få lägga i båten är det man går och väntar på hela vinterhalvåret.

Nedanför Steningehöjden på Märsta båtklubb pågår ett intensivt arbete. Det slipas, vaxas, lagas och poleras. Båtarna står i rader på uppställningsplatsen.

Här delar Märsta båtklubb och Sigtuna båtklubb på uppställningsytan.

– Att få lägga i båten är det man går och väntar på hela vinterhalvåret. Nu har jag mest bara väntat på att få vaccin, säger Thomas Lenngren som är en de som får lägga i båten under första helgen.

Det är fortfarande april, med allt vad det innebär vädermässigt, men båtklubbarnas sjösättning får ändå symbolisera startskottet för sommaren.

– Man vill bara att det ska bli lite varmare så att man kan ta sig ut på småturer. Det brukar i alla fall bli en tur till Åland under sommaren, om man nu får åka dit, säger Thomas Lenngren.

Igång med att lägga i

Först i med båtarna var Märsta båtklubb som förra helgen lade i 24 båtar. Under valborgshelgen är det Sigtuna båtklubbs tur att använda lyften för att lägga i några av sina medlemmars båtar. Och sedan rullar det på under ett par helger framöver.

Thomas Lenngren tycker om gemenskapen de har i båtklubben. Det är inte ovanligt att han pratar länge eller tar en fika med en klubbmedlem. Lennart Lindén är en av dem.

– Det bästa med båtlivet är friheten. Man kan åka var man vill och så har man sjötomt varje dag. Jag bara njuter, säger han.

Mycket arbete

Det är inte bara frid och fröjd att vara båtägare. Att ta hand om båten kräver en hel del tid. Det vet Carl Hård af Segerstad allt om. Han har länge varit båtägare och en del av styrelsen i Sigtuna båtklubb.

Han har precis skrapat bort gammal västkustfärg och spacklar igen sprickor under båten.

– Det finns alltid att göra. Men det här spacklet är från förra året och har hunnit härdas lite så det är ganska trögt. Det blir nog en sväng till Biltema nästa vecka, säger han.

Han brukar vara ute med båten i fyra veckor i sträck under sommaren. Lika många veckor som hans fru har semester.

– Vi tar alltid en tur ut i skärgården, gärna till Åland. Förra året kom vi hela vägen ner till Fyrudden i Gryts skärgård.

Varvschefen på Märsta båtklubb, Håkan Hedenqvist, håller koll på schemat för sjösättningen och vad som behövs planeras inför säsongen. I år har klubben varit förskonade från båtmotorstölder. Så är det inte varje år.

– Det är tråkigt att det hela tiden finns en risk för att man ska bli av med sina saker, säger Håkan Hedenqvist.

Nu kommer Ryanair till Arlanda

Nyheter Ska flyga till 21 destinationer i Europa Irländska lågprisbolaget Ryanair etablerar på Arlanda inför vintersäsongen 2021 och kommer att flyga till och från ett tjugotal Europa-destinationer.torsdag 6/5 14:24

Nu kommer båtarna till Sigtuna igen

Nyheter Hade uppehåll under sommaren 2020 Glädjande nyheter för turismen i Sigtuna. I sommar kommer Strömmabåtarna att trafikera sträckan Stockholm - Sigtuna - Skokloster igen efter att ha haft uppehåll under sommaren 2020.onsdag 5/5 20:11

Hade litet barn utan bälte i knät på E4

Nyheter Stoppades av polis på E4:an Polisen stoppade en förare på E4:an i Roserberg. I knät på föraren satt ett litet barn under fem år.tisdag 4/5 10:18

Här kan du gifta dig – på fyra minuter

Nyheter Drop in-bröllop på slottet i vår Många bröllop har ställts in under pandemin. Nu erbjuder Sigtunastiftelsen och Rosersbergs slott drop in-vigsel i maj och juni.måndag 3/5 16:57