Hälsar på. Gunnel Estlind och Erling Norberg är här för att hälsa på sin vän som bor på seniorboendet. Foto: Sara Rådman

Nu startar aktiviteterna för seniorer igen

Nu drar senioraktiviteterna igång igen i Hägersten-Älvsjö. Under en inspirationsdag på Axelsbergs aktivitetscenter försöker Seniorhälsan locka tillbaka pensionärerna med ett nytt gym, sång och teater.

  • Publicerad 14:57, 24 sep 2021

Jag tycker de behöver en eloge för de gör ett kämpejobb

– Zapp! utropar Jenny Wahlgren samtidigt som hon pekar ut sin måltavla med hopslagna händer.

Hon står i en ring tillsammans med de äldre besökarna på Axelsbergs aktivitetscenter. När hennes energi passerat ut genom fingerspetsarna och överförts till den utpekade går turen vidare.

Det som utspelar sig är en teaterövning som är del av Seniorhälsan Hägersten-Älvsjös inspirationsdagar. Dagarna hölls i i Axelsbergs och Långbrobergs aktivitetscenter i förra veckan och var startskottet på höstens aktiviteter med områdets seniorer som målgrupp.

"Det bästa är all glädje"

Sedan är det dags för körsång. I kören sjunger bland annat Eva Wieselberg som bor på seniorboendet som ligger i anslutning till centret. Hon är även en flitig deltagare på centrets gympaklasser.

– Det bästa är all glädje och allt folk man träffar. Och gympaledarna är väldigt omsorgsfulla och kan allas namn. Jag tycker de förtjänar en eloge, för de gör ett kämpejobb med att få folk att röra på sig, säger hon.

Förutom gympa, sång och teater erbjuder de exempelvis föreläsningar, mindfullness och dans.

– Vi vill nå de som är lite ängsliga och försiktiga. Vi vill att de ska ta sig ut och ta kontakt med sina grannar. Kanske ringa på och säga "vi har inte setts på länge! Ska vi ta en kaffe och gå på gympa?", säger Jenny Wahlgren från Seniorhälsan.

Aktiv. Eva Wieselberg deltar i flera av de aktiviteter som erbjuds på centret. Foto: Sara Rådman

Nytt. Birgit Moberg kollar in aktivitetscentrets nya gym. Foto: Sara Rådman

Nytt gym

I lokalerna i Axelsberg finns även ett nytt gym som öppnar i oktober. Dit får seniorer komma och träna gratis en gång i veckan.

– Fantastiskt! Vad de kostar på, säger Birgit Moberg när hon får höra om nyheten.

Birgit gick ofta på gympa innan pandemin och har känt sig lite ensam den tid som varit.

– Jag är ju änka sedan många år. Fast min dotter har tagit med mig ut på lunch varje vecka nu under sommaren, säger hon.

Utanför gymmet stannar Gunnel Estlind och Erling Norberg till för en pratstund. Gunnel bor i Årsta och har just besökt sin vän som bor på seniorboendet. Hon är glad för att pensionärer äntligen får komma ut och träffa folk.

– Det är väldigt härligt! Nu behöver man inte känna sig pestsmittad längre så som man gjort i ett och ett halvt år. Man måste ju fortfarande hålla avstånd. Men folk går avsides när de ser att man är gammal. De har inte velat vara i närheten av mig och det är en obehaglig känsla även fast jag vet att det är av omtanke, säger hon.

Ann-Katrin Forsman Fermelin och Jenny Wahlgren från Seniorhälsan. Foto: Sara Rådman

Seniorhälsan Hägersten-Älvsjö

Drivs av Hägersten-Älvsjö stadsdelsförvaltning.

Har aktiviteter hos Aspuddsträffen, Axelsbergs aktivitetscenter, Fruängsgården, Långbrobergs aktivitetscenter, Trekantsträffen, Västertorpsträffen och Älvsjöträffen.

Erbjuder aktiviteter som gympa, yoga, sång, dans, teater, föreläsningar och gym.

Alla aktiviteter är gratis.

Man behöver förboka sig för att delta på en aktivitet.

Information om de olika aktiviteterna går att få på Axelsbergs- och Långbrobergs aktivitetscenter, genom att ringa dem eller genom att följa facebooksidan Seniorhälsan Hägersten-Älvsjö.

Källa: Seniorhälsan

Visa merVisa mindre