Här ska tunneln till Mälarbanan byggas. Foto: Pekka Pääkkö

Nu stängs Sumpans vägar av – tunnelbygget börjar 2024

Flera gator kommer att helt eller delvis stängas av en lång tid framöver i Sundbyberg. Men arbetet med Mälarbanan har börjat – bygget av själva tunneln startar först om fyra år.

  • Publicerad 11:30, 11 sep 2020

Arbetet med att flytta ledningar inleddes i våras. Från april till augusti har Trafikverket genomfört sprängningar.

Sen slutet av augusti har ett antal gator i centrala Sundbyberg stängts av. Det är för att fortsätta arbetet med att göra plats för spårtunnlarna som ska grävas ner under Sumpan.

– Vi har runt 650 ledningsobjekt och 17 olika ledningshavare, säger Esbjörn Eriksson Långström som är tekniskt ansvarig för projektet.

Flera gator stängs av

Det som troligtvis märks av mest är att trafiken på Sturegatan har stängts av och att trafiken på Järnvägsgatan blir dubbelriktad.

Projektledare Erik Lundman och teknisk ansvarig Esbjörn Eriksson-Långström visar järnvägen som ska ledas genom två tunnlar under Sundbyberg. Foto: Pekka Pääkkö

– Det kommer verkligen märkas för de som bor eller rör sig i Sundbyberg, gamla invanda rörelsemönster kommer att påverkas, säger Erik Lundman, projektchef för Mälarbanan sen i februari.

Tunneln försenad igen

Men även om det här är en av faserna som verkligen påverkar vardagen för Sundbybergsborna återstår det mesta jobbet.

– Just nu är det rätt mycket påverkan på den lokala infrastrukturen. Men vi kommer ha betydligt större arbeten framöver när själva tunneln ska komma på plats, säger Erik Lundman.

Själva tunneln skulle börja byggas 2022 men på grund av att processen med att söka tillstånd dragits ut beräknas inte arbetet starta förrän 2024.

– Det är många intressenter som kommuner, näringsidkare och medborgare som vi behöver ta stor hänsyn till för att få alla tillstånd på plats. Det har tagit längre tid än planerat, säger Erik Lundman.

Avstängningar

Här är gatorna som stängs av

Bangatan – Avstängd från 24 augusti och cirka fyra veckor framåt. Arbetet pågår till december.

Esplanaden – enbart ett körfält öppet mellan Bangatan och Vasagatan.

Järnvägsgatan – Tillfälligt dubbelriktad trafik på grund av avstängning av Sturegatan, fram till slutet av oktober. I slutet av oktober börjar förberedande arbeten på Järnvägsgatan väster om Esplanaden fram till Löfströms allé som pågår till 2022. Därefter påbörjas arbeten öster om Esplanaden som pågår fram till 2024.

Löfströms allé och Löfströmsvägen – Ledningsarbete på båda vägar pågår till mitten av september. Arbetet med att bygga rondellen i korsningen Järnvägsgatan/Löfströms allé bro fortsätter på dagtid i september.

StationsgatanLedningsarbeten pågår till första kvartalet 2021. Under vintern 2021/2022 ska en ledningsbrygga byggas, för de ledningar som inte kan gå under järnvägen när tunneln byggs.

Sturegatan – Avstängt från trafik från 20 augusti mellan Esplanaden och Brunnsgatan till slutet av oktober. Busstrafiken leds om till Järnvägsgatan och hållplatsen på Sturegatan stängs av.

Källa: Trafikverket
Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Laddar för nya fester – technoklubb i klassiska lokaler

Nyheter Variation. Planerar även evenemang för en lite äldre målgrupp Det är åter festdags på gamla Lorry. Lagom till löning blir det technoklubb på dagen – dessutom bjuds det på häng för en äldre målgrupp.tisdag 13/10 16:47

Premiärdags för Bio Bristol på Sturegatan

Nyheter Riktiga biostolar på Sveriges näst brantaste läktare I helgen har historiska Bio Bristol äntligen nypremiär – den här gången med en stor röd vägg av biostolar. – Man kommer att märka hur mäktig salongen är, säger Anna-Lena Arreborn.fredag 9/10 8:21

Sofia Reideborn blev SIKs första kvinnliga seniorspelare

Sport I somras pausade hon målvaktskarriären – nu är Sofia Reideborn första kvinna att spela seniorhockey i Sundbybergs IK. – Fruktansvärt kul, säger hon.tisdag 6/10 12:28