Österskärslinjen stängs av i ett halvår. Stationen och spårområdet ska byggas om. Foto: Anna Alexandersson

Nu stängs Roslagsbanan av – igen

För pendlare och andra resande har återkommande avstängningar av Roslagsbanan frestat tålamodet. Nu är det dags igen. – Vi hoppas att det kommer att upplevas att det fungerar bättre än förra gången, säger Tomas Wikander, projektledare på väg och trafik vid Österåkers kommun.

  • Publicerad 11:46, 21 jun 2018

Tålamodet på pendlarna prövas hårt när Roslagsbanan det senaste året stängts av på flera ställen när det ska byggas både dubbelspår och nya stationer. Roslagsbanan mellan Viggbyholm och Österskär stängs av på midsommardagen.

Risk för mer bilköer

SL befarar att risk för köer på E18 Norrtäljevägen om fler tar bilen och fler bussar ska fram. I Åkersberga centrum kan det också bli stökigt framöver med byggtrafik till spårområdet och flera aktuella byggprojekt i området.

Parken blir mindre

Byggvägen vid stationsområdet har redan påbörjats, men inom kort ska även tågspåren ryckas upp. Järnvägsparken kommer att få ta smällen när Roslagsbanan förstärks. Tomas Wikander förklarar att den nya järnvägsparken kommer att bli längre, men smalare när spåren breder ut sig.

– Den ena perrongen som är mot parken i dag rivs helt. Den befintliga perrongen som är mot centrum förlängs, förklarar Tomas Wikander.

Bussar ersätter tågen

Tågen ska ersättas av bussar mellan Galoppfältet och Österskär. SL uppger att arbetet vid Åkersberga station pågår fram till i början av december i år.

Det är en stor upprustning som nu sker av Roslagsbanan. Under 2018 bygger SL dubbelspår på sträckan Hägernäs-Ullna kvarnväg och tidigare har Rydbo-Åkersberga fått dubbla spår. Flera korsningar och stationer byggs om för att bli säkrare. Arbetet med den helt nya stationen vid Arninge köpcentrum har är igång.

Pendlare får se framåt

När allt är klart ska det, enligt SL, bli bättre framkomligheten med färre trafikstörningar och möjlighet till ökad turtäthet.