Arkivbild från augusti i fjol. "Ingen bryr sig. Vi står helt synligt och har kontroll men bilarna fortsätter köra här hela tiden", sa Jonas Hägerström från Norrmalmspolisen då. Foto: Direktpress

Nu stängs Klarabergsgatan för bilar – på riktigt

Försök har gjorts tidigare, men nu ska biltrafiken bort från Klarabergsgatan en gång för alla. Från och med 22 i kväll blir det omöjligt för bilar att komma fram.

  • Publicerad 11:28, 16 jan 2017

I april förra året stängdes Klarabergsgatan av för trafik eftersom Sergels torg renoveras, bland annat byter man tätskikt och förstärker konstruktionen.

Trots det har bilar fortsatt att köra på gatan.

– Vi satte upp förbudsskyltar men det är inte alla som förstår eller respekterar skyltningen, säger Linda Cronebäck, biträdande projektledare på trafikkontoret.

LÄS ÄVEN Floppen i City: Bilarna fortsätter köra på bilfria Klarabergsgatan

Förbudet gällde då bilar, men inte bussar, mopeder, cyklar och utryckningsfordon. Nu har busstrafiken lagts om så att bussarna inte behöver trafikera sträckan mellan fontänen och Klara Norra kyrkogata. Där blir det praktiskt omöjligt att köra: i kväll sätts bommar och pollare upp i vardera ände.

– Nu blir det avstängt på riktigt. Cyklar och mopeder kommer fram men inte bussar och bilar. Utryckningsfordon kommer att ha möjlighet att öppna bommen, säger Linda Cronebäck.

LÄS ÄVEN Bilisterna struntar i bilfria gatan i City

Har smit-trafiken försvårat arbetet med renoveringen av Sergels torg?

– När vi ska in och ut med våra arbetsfordon har vi varit tvungna att ha flaggvakter. Arbetet kommer att bli mer effektivt nu, säger Linda Cronebäck.

LÄS ÄVEN Klarabergsgatan blir bilfri – oavsett Spårväg City

Busshållplatsen på Klarabergsgatan flyttas och buss 69 och 54 kör sedan i december Mäster Samuelsgatan i stället för Klarabergsgatan.

När renoveringen av Sergels torg är klar, enligt planen 2018, kommer Klarabergsgatan att förbli bilfri. En körbana för spårväg och bussar med hållplatser planeras i gatans mitt med breda cykel- och gångbanor på sidorna.