I Sundbyberg. Malin Öberg framför den temporära brygga som har byggts för att ledningarna inte ska ligga i marken när arbetet med järnvägstunneln inleds 2024. "Då påbörjar man också arbetet med tillfälliga spår", säger järnvägschefen. Foto: Stefan Källstigen

Nu stängs järnvägen av igen

De som har sett fram emot att fira påsk på ett tåg mellan Jakobsberg och Stockholm City får tänka om – nu stoppas trafiken återigen.

  • Publicerad 09:29, 14 apr 2022

På grund av utbyggnaden av Mälarbanan – där två spår ska bli fyra – stängs järnvägen av såväl sommartid som kring påsk och allhelgona. Så har det sett ut i flera år nu, och i dagarna är det åter dags att ställa in sig på ersättningstrafik i form av buss och tunnelbana.

Det finns en tanke bakom datumvalet, menar Trafikverkets järnvägschef Malin Öberg som själv bor i Västerås.

– Jag inbillar mig att vi som arbetspendlar tycker att det är jobbigare på vardagen att stå och vänta på ett annat trafikslag. Om jag ska åka på semestern har jag förhoppningsvis lite mer tid att planera min resa, säger hon.

Ny järnvägstunnel

Mellan Kallhäll och Spånga är fyra spår redan på plats, men arbetet med den nya järnvägstunneln mellan Sundbyberg och Solna beräknas starta först 2024. Innan dess står en rad andra åtgärder på tur, som under den annalkande påskhelgen. Då ska ledningar läggas om, kablar dras och kontaktledningsstolpar monteras på flera platser.

Besked: Nya stationshuset måste ritas om

Därför håller stationerna Sundbyberg, Spånga och Barkarby stängt för både pendel- och SJ-tåg mellan den 14 och 19 april. Arbete görs bland annat vid Solvalla, där Region Stockholm ska bygga en ny tvärbanebro.

Projekt. När två spår utökas till fyra flyter trafiken på smidigare, är förhoppningen. Foto: Stefan Källstigen

Järnvägschef. Malin Öberg på Trafikverket. Foto: Stefan Källstigen

– Då måste vi skydda Mälarbanans spår, så där ska det upp en portal. För att få upp den är det förberedande arbete med kontaktledningar. I Barkarby ska man bygga en ny entré på Barkarby station, så där är det också arbeten. Och i Spånga är det kabeldragning och lite småjobb, säger Malin Öberg.

Också på delar av Citybanan görs förberedande insatser, kopplade till t-banans gula linje. Konsekvensen blir att även stationen Stockholm Odenplan tar påskledigt.

Tillstånd till 2028

Och i sommar? Då väntar ytterligare några veckors trafikstopp, bland annat för att uppföra en temporär ledningsbrygga, den andra i området, ovanför järnvägen i Sundbyberg. Faktum är att Trafikverket just nu har tillstånd att stänga av järnvägen i omgångar fram till 2028.

– Hela bygget ska vara klart 2032. Sedan är jag inte hundra på att vi behöver stänga av ända in i mål, säger Malin Öberg.

Mälarbanan

Mälarbanan förbinder Örebro, Västerås och Enköping med Stockholm.

2016 påbörjades arbetet med att utöka antalet spår från två till fyra på sträckan Kallhäll – Tomteboda. Fram till Spånga är fyra spår i drift sedan 2019.

Tunnelbygget i Sundbyberg och Solna ska inledas 2024 och beräknas vara klart åtta år senare. Till dess pågår en rad förberedande arbeten på Mälarbanan.

Fakta: Trafikverket

Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Sundbybergarnas tips på hur du räddar äktenskapet

Nyheter ✓"Ge varandra tid" ✓"Visa förståelse" ✓"Lyssna" I Sundbyberg tar äktenskapen slut snabbare än på andra håll i länet. Så hur undviker man skilsmässa? Mitt i tog sig ut bland folket och bad om de bästa relationstipsen.onsdag 25/5 11:12

Så undviker du skilsmässan: "Viktigt att prata"

Nyheter Relationsexpert ger råd Risken för skilsmässa är som störst cirka fyra år in i äktenskapet. Genom att prata med varandra går det att förebygga krisen, enligt relationsexpertisen.tisdag 24/5 9:46

Laga cykeln och spela padel – nu öppnar Planen

Nyheter Ska skapa liv i kontorsområdet Mecka med hojen, spela padel och lär dig om återvinning. Nyöppnade aktivitetsparken Planen vill locka folk till Solna business park.tisdag 24/5 8:15