Stänger. Nu ska skolverksamheten stänga på Täby Friskolas lokaler i Ullna, men förskoleverksamheten stannar. Foto: Täby Friskola

Nu stänger Täby Friskola i Ullna strand

I juni stänger Täby Friskola i Ullna. Orsak: För få sökande barn till förskoleklass.

  • Publicerad 11:13, 22 apr 2022

En del medarbetare kommer att följa med i en övergångsperiod

Nu är det beslutat att Täby Friskola i Ullna stänger sin skolverksamhet i området. Detta på grund av att allt för få föräldrar velat sätta sitt barn i förskoleklass.

– Jag tycker det är jättetråkigt, det är fina lokaler och bra personal men det finns för få barn i området, säger Karin Järleby som är rektor för Täby friskola.

Täby friskola i Ullna är idag en F–3 skola och har totalt 36 barn. I Ullna har de funnits sedan 2018.

Två sökande barn- för få

Den 16 juni kommer skolverksamheten att helt läggas ner, fritidsverksamheten kommer dock att fortsätta fram till den första juli. Efter det lämnar skolan lokalerna.

Skolan hade endast två sökande barn till förskoleklassen i år och på grund av det fick de ta beslutet att stänga.

– Det blir inte en bra miljö för varken barn eller pedagoger när enheten blir så liten. Den lilla tillströmningen av barn beror bland annat på att Hägerneholmsskolan sväljer många barn och det är mindre barnkullar i området än vad kommunen hade räknat med, säger hon.

Barnen kommer flyttas

Alla barn som vill fortsätta på Täby Friskola kommer att få göra det. Som det ser ut i dag får alla barn som nu går i Ullna plats på Täby Friskola i Hägernäs. Det finns även platser i Gribbylund, men inte för alla, berättar hon.

– Alla barn har en skolplats, det behöver inte någon oroa sig över – vi har plats för alla på Täby Friskolas övriga enheter, säger hon.

När det gäller pedagogerna kommer Täby Friskola inte kunna lova platser till alla.

– En del medarbetare kommer att följa med i en övergångsperiod. Beroende av hur behovet ser ut kommer de kunna söka nya tjänster inom Täby Friskola, säger Karin Järleby.

Förskolan stannar

Täby förskola Ullna som även de huserar i lokalen fortsätter att bedriva förskoleverksamhet, i dag går 40 förskolebarn där.

Det är kommunen som hyr ut lokalen till huvudmannen. Kommunen har fortsatt ett hyresavtal med dem och kan därför inte svara på vad som kommer att ske i lokalerna när skolan flyttar ut.

Få barn. Karin Järleby tycker att det är tråkigt att de måste lägga ner skolverksamheten, men menar att det beror på att för få barn sökt. Foto: Privat

Täby Friskola

Bedriver F–3 skola i Ullna strand.

På grund av att för få barn sökte sig till skolan lägger de nu ner sin verksamhet i Ullna strand. Den 16 juni stänger skolan, men fritidsverksamheten stannar fram till första juli.

Täby Friskola finns på flera platser i Täby kommun, Enhagen, Gribbylund, ljungmyr och Hägernäs.

I lokalen huserar även Täby Förskola, de kommer att fortsätta med sin verksamhet.

Kommunen äger lokalen och hyr ut till huvudman.

Visa merVisa mindre