Nu stänger Leif butiken för gott

Leif Lindblom har sålt och renoverat radio- och tv-apparater i över 50 år. Nu har stadsdelens mest rutinerade radiohandlare bestämt sig; butiken ska stängas.

  • Publicerad 10:30, 28 sep 2012

– Affärerna går strålande men det är dags att bli pensionär. Äntligen kan jag lägga mer tid på mitt stora fritidsintresse, att renovera radioapparater, säger han.
Leif Lindblom växte upp i Hammarbyhöjden, precis intill butiken ”Hammarby radio”. Redan som liten sprang han omkring i affären och fascinerades över de tekniska musiknymodigheterna, och innan Leif hunnit bli myndig anställdes han som butiksbiträde av kvinnan som ägde affären.
– Jag hade ett stort teknikintresse och lärde mig hantverket snabbt. Kom det in en trasig Grundig bordsradio från 1957, som stått still i 28 bast, fick jag liv i den nästan jämt.
Ryktet om Leifs kunnande spred sig. Och när radiobutiken på Gullmarsvägen, som då hette ”Alf Johanssons radio”, skulle stänga fick Leif erbjudande om att ta över. Efter 27 år i Hammarbyhöjden hamnade Leif därför i Årsta.
– Den förra ägaren visste att jag brann lite extra för veteranservice. Han ville att affären skulle drivas vidare på ett seriöst sätt. Och eftersom jag aldrig visar tummen ner åt ”hopplösa” reparationer blev det jag som tog över, säger Leif.

”Vattenkammade kisar”
I oktober 1984 monterades skylten ”Leif Lindblom Radio” upp ovanför entrén. Och i takt med att intresset för vinyl återigen blev blivit hippt och trendigt blev kunderna bara fler.
– Det är allt ifrån vattenkammade kisar som kommit upp sig i smöret och rullar in med en BMW, till vanliga knegare som du och jag. Jag har nästan mer kunder än vad jag klarar av, säger Leif.
Men nu är det alltså pensionärsliv som väntar?
– Ja. Det känns lite konstigt. Det har varit radiohandel här sedan kåken byggdes 1947, men nu är det nog slut med det.
Har du några planer?
– Ja, jag kör vidare med veteranservicen av radio och tv på Hjälmarsvägen. Det blir förhoppningsvis lite lugnare, men jag tycker fortfarande det är riktigt kul att få liv i gamla apparater, avslutar Leif Lindblom.