Hagastaden station. I ett första skede sprängs en arbetstunnel ner mot det som ska bli Hagastadens nya station. Först efter det kan arbetet med spårtunnel och station börja. Foto: Region Stockholm/&Rundquist/3D HOUSE

Nu sprängs det för tunnelbanans gula linje

Sprängningarna för arbetet med gula linjen inleddes idag i Hagastaden. Den första sprängningsettappen förväntas pågå i ett år.

  • Publicerad 17:09, 14 jul 2020

Nya gula linjen ska gå från Arenastaden i Solna och knytas samman med gröna linjen vid Odenplan.

Idag sprängdes det för första gången på arbetsområdet vid Norra stationsgatan, berättar Region Stockholm i en uppdatering på sin sajt. Det markerar starten på ett omfattande sprängningsarbete av en 600 meter lång arbetstunnel som ska leda fram till den framtida stationen Hagastaden.

Sprängningarna kommer att ske måndag till fredag och personer i närheten kommer både höra och känna av vibrationer. Den som vill kan registrera sitt telefonnummer för att få ett sms innan sprängningarna.

Totalt ska tre arbetstunnlar byggas från Odenplan till Arenastaden. Utmed Solnavägen pågår sedan i våras förberedande arbeten för Södra Hagalunds arbetstunnel. Bygget av Arenastadens arbetstunnel i Solna beräknas starta först 2021.

Det tar ungefär ett år att spränga den första arbetstunneln, först efter det kan arbetet med att bygga spårtunnlar och station börja.

Så blir Hagastadens t-bana

20 meter under markytan.

Stationen får fyra entréer.

3 800 resenärer beräknas stiga av varje timme under rusningstrafik vid Hagastaden år 2030.

Restid Odenplan–Hagastaden: 2 minuter.

Visa merVisa mindre