Tessi Tranehed, 18, med Idrottsskölden – ett pris som inte bara bygger på resultat. Foto: Läsarbild Privat

Nu spelar Tessi, 18, i samma liga som ”Foppa” och Gunde Svan

Tessi Tranehed, 18, tränar konståkning för Enebybergs IF. Nu har hon blivit prisad med samma pris som många svenska idrottsstjärnor tidigare fått – Idrottsskölden.

  • Publicerad 10:35, 19 jun 2019

– Innan visste jag varken om att Idrottsskölden fanns till eller att jag skulle bli tilldelad utmärkelsen, så det var en stor överraskning, säger Tessi Tranehed, 18, som tränar konståkning i Enebybergs IF: till klubbens hemsida.

Idrottsskölden är en utmärkelse som sedan i början av 1900-talet har delats ut av skolor till den elev som anses vara skolans idrottsprofil och en god kamrat.

Priset som grundar sig på andra värden än bara resultat anses vara ett av de finare idrottspriserna i Sverige.

I klass med Zachrisson och Knape

Konståkningstjejen, Tessi Tranehed, gick precis ut från Stockholms idrottsgymnasium och tog emot priset under studentlunchen framför lärare, rektorer och elever.

– När jag fick ta emot Idrottsskölden kände jag mig riktigt glad. Att just jag fått äran att ta emot utmärkelsen är stort, speciellt när jag jämför med andra framgångsrika atleter som också mottagit detta pris, säger artonåringen.

Under åren har flera stora svenska idrottsstjärnor fått den hedersamma utmärkelsen. Några av dessa är Göran Zachrisson, Gunde Svan, Peter Forsberg, Magdalena Forsberg och Ulrika Knape.

– Jag är supertacksam.

Nya mål för Tessi

Nu väntar en sommar med ledighet för Tessi Tranehed. Men även en hel del konståkning.

– Under sommaren kommer jag vara på sex veckors sommarläger i Stockholm och Tjeckien. Mellan träningsveckorna ska jag se till att njuta av ledigheten samt träffa släkt och vänner.

Tävlingssäsongen startar i september med Elitseriepremiär i Luleå.

– Det blir fokus på fysträning under mina lediga dagar för att bibehålla formen, avslutar Tessi Tranhed på hemsidan.