Kommunen avslutar kontraktet med Försunda omsorg för LSS-boenden. Foto: Calle Godani

Nu sparkas vårdbolaget

Frösunda omsorg har tidigare fått kritik för brister på tre boenden i Sollentuna kommun. – Vi har inte längre ett förtroende för Frösunda och känner att det är dags att byta utförare, säger Anna-Lena Johansson (L), ordförande för vård- och omsorgsnämnden.

  • Publicerad 09:31, 18 jul 2017

Kommunen har tidigare riktat kritik mot Frösunda omsorg på grund av brister på de LSS-boenden som företaget driver. Det gäller boendena på Linnés väg, Basunvägen och Malmvägen.

– Vi har utifrån vår kvalitetsuppföljning själva haft kritik mot Frösunda men sen har det även kommit kritik från anhöriga till de boende och personal, säger Anna-Lena Johansson (L), ordförande för vård- och omsorgsnämnden i Sollentuna kommun.

Boendet har haft mindre bemanning än vad avtalet med kommunen kräver och har brustit i sin skyldighet att rapportera avvikelser. Därtill har det varit många chefsbyten och svårt att få kontinuitet menar Anna-Lena Johansson.

– Det har tagit lång tid att åtgärda bristerna och när det väl har gjorts har nya brister tillkommit.

Inget förtroende kvar

Sollentuna kommun har begärt att Frösunda ska åtgärda bristerna vilket entreprenören menar att man har gjort. Men kommunen håller inte med och därför har parterna beslutat att säga upp avtalen.

– Vi har inte längre ett förtroende för Frösunda och känner att det är dags att byta utförare. Vi har kommit överens om att avsluta och de säger själva upp kontrakten.

Frösunda Omsorg menar själva att deras syn på omsorgen ska utföras skiljer sig mot kommunens, framför allt vad gäller hur lång tid det kan ta att komma i ordning med brister.

– När man tar över en verksamhet blir det oroligt och stökigt en period. Kommunen tycker att det har gått för lång tid och har inte velat ge den tid det tar att komma tillrätta, säger Katarina Malmström, affärsområdeschef för Frösunda omsorg.

Frösunda omsorg tog över verksamheten för de tre boendena vid olika tillfällen mellan augusti 2014 och mars 2016.

Kan bli aktuellt med direktupphandling

När en ny utförare tar över verksamheten är inte klart men en upphandling ska komma igång snarast för att få till en ny utförare så snart som möjligt.

– Det kan bli fråga om en direktupphandling. En vanlig upphandling tar ungefär ett år och här behöver vi komma loss snabbare för att säkerställa att de boende får den vård och omsorg de behöver.

I väntan på att en ny upphandling ska genomföras för driften av de tre LSS-boende kommer Frösunda fortsatt driva dem. Personalen som jobbar på boendena kommer att få erbjudande om att jobba kvar.

– Det är viktigt för att de boende ska känna sig trygga, att personalen som de känner stannar kvar. Vi ser att det är ledningen som har brustit, det är svårt för personalen att göra ett bra jobb om det saknas rutiner men nu blir de erbjudna en ny anställning.

Problemet större än tre boenden

Anna-lena Johansson menar att problemet är större än de tre boendena. Tidigare har Linköpings kommun brutit avtal med Frölunda Omsorg och företaget har hotats med vite på grund av brister i flera kommuner.

– Som vi ser det är det brister i hela organisationen. Man jag vill poängtera att vi har en god relation med Frölunda och att de stannar kvar tills att en ny entreprenör tar över.

Utöver de tre boendena har Frösunda ett äldreboende inom lagen för valfrihet där kommunen har ett antal platser. På grund av tidigare brister har kommunen beställningsstopp på boendet.

– Där är de mycket bättre på väg att lösa bristerna, säger Anna-Lena Johansson (L).

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Glädjande statistik: Fortsatt fallande coronakurva

Nyheter Lägsta antalet nya fall på fyra veckor I vecka 2 konstaterades 118 nya coronasmittade i Sollentuna Det är det lägsta antalet på fyra veckor.torsdag 21/1 14:27

Rekordmånga skjutningar i Stockholm 2020

Nyheter Sollentuna bland de absolut hårdast drabbade Förra året var det rekordmånga skottlossningar i Stockholms län. Hårdast drabbat var Järva med 22 skjutningar, men LPO Sollentuna ligger inte långt efter med 20.torsdag 21/1 14:00

Snart kan 70-plussare få vaccinet i armen

Nyheter Så vet du när det är din tur Många väntar nu ivrigt på att få vaccinera sig mot covid-19. Men hur vet man när det är ens tur och hur man bokar en tid? Vaccinsamordnaren Magnus Thyberg om hur, var och när stockholmarna får...torsdag 21/1 12:24