Nu snurrar kvarnhjulet igen. Foto: Linda Dahlin

Nu snurrar kvarnhjulet igen tack vare Värmdöborna

Under våren och sommaren har kvarnhjulet i Gustavsberg restaurerats. Nu kan det snurra igen – mycket tack vare Värmdöborna som har skänkt tegel till restaureringen. De tackas med en särskild minnesskylt.

  • Publicerad 16:45, 19 sep 2018

Det var efter att en Värmdöbo lämnat in ett medborgarförslag till kommunen som arbetet med att restaurera det gamla kvarnhjulet vid porslinsfabriken kom igång.

Kvarnhjulet, som är från 1895, lutade och tegelstenar och murbruk var föråldrade och försvagade av väder och vind.

En kubik tegel behövdes

För att kunna ersätta och laga murarna behövdes det cirka en kubik tegel. I stället för att köpa in nytt tegel, som troligtvis inte skulle vara Gustavsbergstegel eller ha samma färg som de befintliga, så frågade projektgruppen i stället Värmdöborna om hjälp.

Drygt ett 20-tal invånare skänkte cirka 100 tegelstenar till projektet, vilket var över förväntan.

Den 7 september invigdes det restaurerade kvarnhjulet av tekniska nämndens ordförande Malin Bellander och kommunstyrelsens ordförande Deshira Flankör. 

Symboliserar hantverkskunnandet

– Jag känner mig stolt över att kvarnhjulet snurrar igen. Inte bara för att det symboliserar det historiska och nutida hantverkskunnandet i Gustavsberg utan också för det engagemang vi sett från våra medborgare. Tack till alla er som skänkt tegel och möjliggjort att hjulet som en fågel Fenix återuppstått igen, säger Deshira Flankör (M), kommunstyrelsens ordförande i ett pressmeddelande. 

Som tack till alla som skänkt tegel finns ett minnesmärke med namn på alla som skänkt tegel vid platsen.