Nu slutar kommunen med hemkörning till riskgrupper

Agneta Franzén, socialchef på Vaxholms stadPå fredag slutar Vaxholms stad med gratis hemkörning av matkassar till riskgrupper. Anledningen är minskad smittspridning. Dessutom finns privata alternativ man kan anlita, uppger kommunen.

  • Publicerad 11:10, 12 aug 2020

Från 6 april har Vaxholms stad erbjudit hemleveranser av mat till riskgrupper under den pågående coronapandemin. Men på fredag, 14/8, är det slut med det.

Mindre smittspridning

– Som jag förstår har det funkat bra, säger Agneta Franzén, socialchef i Vaxholms stad.

– Anledningen till att vi startade var att det var en väldigt påtaglig fara för smitta och att personer över 70 inte skulle gå ut.

– Men situationen har ju förändrats en del. Det är inte den smittspridningen vi ser längre, överlag. Det är anledningen till att vi nu kommer avsluta, säger Agneta Franzén.

Redan 2 juli skrev kommunen på sin hemsida att hemleveranserna skulle avslutas i mitten av augusti.

Kommer saknas

– Det är ju en enorm belastning för den som är gammal och skör, säger en kvinna Mitt i talat som informerades om att hemkörningen upphör när hon besökte Konsum.

Hon beskriver sig som ”uttröttad och orolig anhörig” och tillhör själv en riskgrupp. När matleveranserna till hennes gamla mor upphör måste hon själv sköta dessa säger hon, och hon tycker det är för tidigt.

–Det blir ett helvete. Jag undrar hur de resonerar – först är det viktigt att ha det, sedan tar man bort det. Smittrisken är ju inte borta.

Vad gör kommunen om det kommer en andra våg med ökad smittspridning?

– Kommer det en andra våg så har vi en planering för olika scenarier. Då får man titta på det, men man får hoppas att det inte blir så, säger Agneta Franzén.

Kommer det en andra våg så har vi en planering

Agneta Franzén, socialchef

Hon pekar på att det finns privata alternativ om man vill ha hemkörning och att kommunen kan hjälpa till om man inte kan beställa själv och får biståndsbeslut om det.

Privata alternativ

– Vi kan hjälpa till via Mathem om det finns stort behov av det. Annars kan man beställa själv.

Enligt kommunen har ett 40-tal Vaxholmsbor nyttjat tjänsten med hemkörning.

Personer som sedan tidigare biståndsbedömts och som via hemtjänsten får hjälp med handling påverkas inte av att den tillfälliga hemkörningen upphör.