Det har varit avstigning för samtliga passagerare i Krigslida. Foto: Ingrid Johansson

Nu slipper Krigslidaborna åka och vända

Krigslidabornas protester blev hörda. Nu kan de ta tåget till Tungelsta och hoppa på Nynäståget där, i stället för att åka in till Västerhaninge och vända.

  • Publicerad 09:07, 15 maj 2018

I höstas infördes snabbtåg på Nynäsbanan. Tågen hoppar över vissa stationer så att resenärerna ska komma snabbare fram, så kallat skip stop.

Men för dem som bor i Krigslida, mellan Västerhaninge och Tungelsta, och ska åt Nynäshamnshållet, blir det tvärt om en längre och mer tidskrävande resa.

Tågen svischar förbi. De måste först åka in mot stan, till Västerhaninge, och byta där, åka tillbaka förbi Krigslida och sedan mot Nynäshamn. Det har irriterat Krigslidaborna, som protesterat.

Och nu har de blivit bönhörda, delvis i alla fall. Från och med igår, den 14 maj, kan man åka tåg mellan Krigslida och Tungelsta, och där hoppa på tåget mot Nynäshamn.

Restiden kortas med 15 minuter

Förändringen innebär kortare restid med ungefär 15 minuter för dem som ska söderut från Krigslida.

– Det är ett steg i rätt riktning. Men man får ju vänta i Tungelsta, och resan tar ändå en hel timme, mot en halvtimme innan skip stop, säger Krigslidabon Ritva Dremé.

Att man inte kunnat skippa skip stop i Krigslida förklarar SL med att det inte gått att stanna vid samtliga stationer mellan Västerhaninge och Nynäshamn utan att norrgående tåg försenas vid möte på grund av bygget av Vega station, då det endast finns enkelspår söder om Hemfosa.

Det borde de ha tänkt på från början

Ritva Dremé

”För att kompensera resenärerna har vartannat av de tåg som vanligtvis vänder i Västerhaninge förlängts till Krigslida. Från och med den 14 maj kommer dessa tåg att börja gå i trafik ända fram till Tungelsta” uppger SL.

– Det borde de ha tänkt på från början. Nu har ju de tågen stannat i Krigslida och alla fått kliva av, och sedan har de tågen åkt ner till Tungelsta och vänt, tomma, säger Ritva Dremé.

Nu har villaföreningen och andra som engagerat sig i frågan blivit inbjudna till ett möte med landstingets trafikförvaltning för att diskutera tidtabellen.