Glad. Britt-Marie Lindblad tycker att det är bra med tätare turer på Lidingöbanan. Nu skulle hon gärna se satsningar ett annat trafikslag – pendelbåtar. Foto: Pekka Pääkkö

Nu slipper du vänta i Ropsten

Från och med i måndags kör Lidingöbanan tätare turer. – Förutom att det är en bra service till Lidingöborna är det också bra i coronatider, säger Magnus Braxell, vd.

  • Publicerad 16:02, 14 dec 2020

Tio-minuterstrafik i lågtrafik och 7,5 minuter mellan tågen i rusning.

Så ser de nya trafiken ut på Lidingöbanan från och med i måndags. Banan har fått två splitter nya vagnar vilket möjliggör den tätare trafiken.

– Förutom att det är en bra service till Lidingöborna är det också bra i coronatider, det blir lättare att hålla avstånd, säger Magnus Braxell, vd på Stockholms spårvägar som driver Lidingöbanan.

För Larsbergsbon Björn Ljungberg blev det en glad överraskning när han skulle åka till jobbet.

– Det är jättebra! Jag försöker åka till jobbet mitt på dagen när det inte är så mycket folk, nu blir det enklare.

Är det något mer du skulle önska vad gäller kollektivtrafiken?

– Att alla avgångar inte går samtidigt från Ropsten. Det finns flera alternativ för mig, buss 206 och 221 och spårvagnen. Men alla går på samma gång, vilket innebär att man får vänta i Ropsten. Och så längtar jag efter att Lidingöbanan ska gå hela vägen till stan, säger han.

Mitt på dan. Under pandemin har Björn Ljungdal valt att åka udda tider för att slippa trängsel. Han skull gärna se att Lidingöbanan gick till stan. Men inte via Lidingö centrum. Foto: Pekka Pääkkö

Gåshagabon Britt-Marie Lindblad åker inte Lidingöbanan så ofta men välkomnar tätare turer.

–Det är verkligen bra. Men jag skulle gärna se fler pendlingsbåtar. Det är ett fantastiskt sätt att pendla på. Det belastar inte vägarna.

De nya vagnarna till Lidingöbanan skulle kommit i trafik redan i våras. Leveransen från Spanien blev dock försenad på grund av pandemin.

Underhåll. En spårvagn har en livslängd på cirka 30 år om de underhålls ordentligt. De nya vagnarna väntas alltså rulla till 2050. Foto: Stockholm spårvägar

Många vill åka Lidingöbanan - trots corona

Konduktörerna går fortsatt runt i tågen och viserar biljetter – men de ska ha skyddsutrustning och bara visera när det bedöms vara coronasäkert.

Under pangemin har resandet varit 65 procent jämfört med innan.