Författardebut. För både Moa Lundberg Ahlgren och Agnes Almström är detta första gången deras texter publiceras. Foto: Naimi Lundegård

Nu släpps Haningeantalogin – 50 år efter den första

Fredrika Bremers ungdomsår och en brand i Tungelsta by, det är två av de femton texter som är med i antologin " Vårat Haninge - skildringar från förr till nu". För ett år sedan efterlystes Haningebornas texter om Haninge och nu har boken lanserats.

  • Publicerad 16:41, 10 dec 2021

Det känns jättestort att se sin text publicerad

Det skålas i alkoholfri cider och flera av författarna signerar boken som går runt mellan dem. Det är lanseringen av antologin ”Vårat Haninge – skildringar från förr till nu” i Haninge kulturhus.

Kultuföreningen Ultras sista dagar, Fredrika Bremers ungdomsår och ett rån vid lanthandeln på Gålö 1928 är några av de femton sanna och påhittade texter och dikter i boken om och från Haninge.

För femtio år sedan skrevs en antologi om Haninge senast. Bakom den nya boken står Haningeförfattarna och idén kom från Haningeförfattarnas Jörn Hammarstand, som gick bort tidigare i år. Sedan november förra året har berättelserna samlats in.

– Tanken har varit att samla in storys från alla som bor i stugorna häromkring, berättar Johan Smedberg som är med i Haningeförfattarna och som gett ut boken på sitt egna förlag.

Alla har varit välkomna att skicka in sina bidrag. Sammanlagt kom femton in och alla är med.

– Man märker att det har funnits ett sug att få skriva. Förhoppningen är att fler ser hur lätt det kan vara och skriver, för vi alla har en berättelse att berätta.

Författardebut

16-åriga Moa Lundberg Ahlgren uppväxt och boende i Hemfosa är bokens yngsta författare. Hon har skrivit om en brand som bryter ut i Tungelsta by.

– Det är en realistisk berättelse från 1800-talet om en ung tjej som får reda på att det brinner i Tunglesta by där hennes kompis bor. Jag har alltid varit intresserad av historia så därför fick den utspela sig på 1800-talet.

”Så som vinden vänder” är den första texten av Moa som publiceras. Vid lanseringen var det första gången hon fick se den i tryck.

– Det känns jättestort, det här har varit en dröm och något jag alltid velat göra.

Lansering. Några av de femton författarna samlades i Haninges kulturhus för lanseringen av antologin "Vårat Haninge - skildringar från förr till nu". Foto: Naimi Lundegård

Fredrika Bremer

Även för Agnes Almström från Västerhaninge är det första gången som hennes text publiceras. "Född med starka vingar" handlar om författaren Fredrika Bremer.

– Jag ville skriva om Fredrika Bremer av flera skäl. Dels för att hon har koppling till Haninge, hon bodde på Årsta slott i perioder av sitt liv. Och dels för att hon var en viktig kämpe för kvinnors frihet och rättigheter. Slutligen tycker jag om hennes böcker och känner en sorts samhörighet med henne, säger hon.

Att se sin text publicerad har gett mersmak till att skriva mer.

– Jag har länge velat skriva men det krävdes en deadline från någon utomstående och ett tema för att jag skulle komma i gång och även slutföra min text. Jag ska absolut fortsätta att skriva.

Ny bok i gång

När Johan Smedberg la ut en annons för boken på sin privata Facebook-sida såldes 100 exemplar och redan nu har arbetet med nästa samling påbörjats.

– Jag har redan fått idéer på två till texter som jag skulle vilja skriva, det är kul.

Fram till den 31 maj nästa år samlas texter om och från Haninge in.

Har du en text om Haninge?

Fram till den 31 maj 2022 kan du skicka in ditt bidrag.

Det kan vara både fiktion, fakta eller poesi. Sammanlagt 4000 ord får texten vara som skickas in till smedbergforlag@gmail.com