Nu skrivs Stig Dagerman in på Danderydskartan

För tretton år sedan föreslog Gösta Malmengård ett namnbyte på Bäverstigen till Dagermans Stig, efter den den världsberömde författaren. Nu har namnbytet äntligen gått igenom. – Det här känns helt fantastiskt, säger en överlycklig Gösta Malmengård.

  • Publicerad 16:35, 19 sep 2017

Högst uppe i tornet i ett litet rum på Villa Solborg, eller tornvillan som den också kallas i Enebyberg, sitter Gösta Malmengård, 81. Han sitter i skrivarlyan vid ett skrivbord placerat på samma ställe som Stig Dagerman hade sin arbetsplats i bostaden.

– Det är fantastiskt roligt, inte bara för mig som kom med förslaget utan för hela Enebyberg och Danderyd. När förslaget presenterades av kommunen här nere i Stig Dagermans park blev det jätteapplåder, säger Gösta Malmengård samtidigt som han visar upp delar av sin Dagermansamling. Både tidningsurklipp, böcker och brev med signaturer av Stig.

Bäverstigen i Enebyberg byter namn till Dagermans stig. Foto: Jens Kassnert

Stor Dagermansamling

Idag är det Gösta Malmengård som står för huset på Bäverstigen som Stig Dagerman bodde i på 1950-talet. Gösta bor inte bara i samma hus som den världsberömde författaren, han äger också den största samlingen av honom, utanför museet i Älvkarleby där han föddes.

Efter en dom i förvaltningsrätten står det klart att Bäverstigen byter namn till Dagermans stig, tretton år efter att Gösta lämnade in förslaget på namnbytet. Den långa processen beror på en av grannarna som bor på Bäverstigen motsatte sig namnbytet och har överklagat.

– Nu hamnar Dagermans namn på kartan och det är oerhört glädjande. Och Stig Dagermans park blir sökbar. Det är många som går förbi här och undrar var han bodde, säger Gösta.

Blev bara 31 år

Stig Dagerman tog sitt liv efter flera år av depression. Han hittades i garaget vid sin bil och hade gasat ihjäl sig.

– Redan vid 21-års ålder blev han geniförklarad och förlagen ville att han skulle skriva hur mycket som helst. Även om han bara bodde här några år lever arvet kvar. Jag hör så mycket positiva saker och många hör av sig och vill veta mer.

”De där orden är jag oerhört stolt över”

I Förvaltningsrättens dom går att läsa ”nämnden anser att det är av stor vikt att nedärvda orstnamn bevaras eftersom det är en del av vårt kulturarv.

– Just de där orden är jag oerhört stolt över, säger Gösta.

Bäverstigen i Enebyberg byter namn till Dagermans stig. Foto: Jens Kassnert

Politikerna positiva

Även byggnadsnämndens ordförande i Danderyd, Isabella Hökmark, tycker att det är positivt att kulturen lyfts in i gatunamnen.

– Det är trevligt eftersom vi plockar upp kulturpersoner och får ett historiskt namn som betyder något för Danderyd, det gör ju inte Bäverstigen, säger Isabella Hökmark till Mitt i.

Invigningen av Dagermans stig sker troligen någon gång i maj 2018 då dottern Lo Dagerman kan närvara. Flera kändisar väntas att vara på plats till ceremonin när skylten ska bytas ut. Bland annat planeras det att Lo Dagerman tillsammans med kommunstyrelsens ordförande Olle Reichenberg ska byta ut skylten.